Migranti (foto: AFP)
Migranti (foto: AFP)

Sedamnaest migranata poginulo je u pokušaju prelaska na španjolsku obalu "usred oluje" u ponedjeljak na priručnim plovilima, a još dvadeset ih se smatra nestalima, objavili su u utorak španjolske vlasti.


Ostalih sto migranata spasila je obalna straža.

Vezani članci Migranti i dalje hrle u Europu - 1 MUP se oglasio o navodnom nasilju nad migrantima: ''Optužbe dolaze iz iste kuhinje'' Ministar Davor Božinović o novim mjerama ''I manji broj može biti problem ako dolaze zaraženi'': Ministar Božinović najavio kako će izgledati nove mjere od idućeg tjedna

Trinaest osoba je poginulo u vodama ispred Melille, španjolske enklave na sjeveroistoku Maroka, a još četiri leša pronađena su u ponedjeljak u vodama ispred Cadixa na jugozapadu Španjolske, dok spasioci još traže između 17 i 20 osoba, objavila je u utorak civilna garda Cadixa.

U Cadixu "dvadeset migranata stiglo je usred oluje dok je more bilo vrlo uzburkano u drvenom plovilu, jako starom, s praktički nimalo vode ili hrane", istaknuo je glasnogovornik civilne garde. Četiri su tijela pronađena "na sto metara" od obale Cadixa. "Još tragamo za približno 17, 20 osoba".

Više od 2000 migranata i izbjeglica poginulo je od siječnja pri prijelazu Sredozemlja kako bi stigli u Europu, objavio je u utorak UN, ističući da je više od polovice njih preminulo u pokušaju prijelaza u Italiju.

"Približno 105.000 podnositelja zahtjeva za azilom i migranata dospjelo je u Europu dosad ove godine a broj izgubljenih života na Sredozemlju sada je premašio 2000", izjavio je glasnogovornik UNHCR Charlie Yaxley na susretu s novinarima u Ženevi.

Te su brojke u padu u odnosu na zadnje godine. (Hina)