Obavijesti Video Pretražite Navigacija
112 zemalja članica

Pokret nesvrstanih zemalja u Beogradu obilježava 50. godišnjicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokret nesvrstanih zemalja u Beogradu obilježava 50. godišnjicu od osnutka.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef diplomacije Egipta Mohammed Kamel Amr posadili su u Parku prijateljstva na Ušću, svaki po stablo topole. Time su simbolično obilježili 50 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, kada su u tom parku zasađene prve sadnice. Tim pokretom trenutno predsjedava Egipat, a Amr je izrazio kako osjeća veliku čast što se nalazi na istom mjestu gdje su hodali i njegovi idoli.

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec" Slika nije dostupna 50. obljetnica od osnivanja Beograd: Na summit nesvrstanih dolaze izaslanstva 105 država

'Za mene je to sveto mjesto, donedavno nisam mogao ni zamisliti da ću i ja ovdje koračati', rekao je Amr, a prenosi Mondo.

Jeremić je istaknuo da je Srbija prije 50 godina bila na čelu progresivnog dijela čovječanstva i da je velika stvar što je Beograd danas domaćin te konferencije, na kojoj sudjeluju delegacije dvije trećine država svijeta. Na skupu naime, sudjeluju predstavnici više od stotinu država, među kojima su visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda, Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Hrvatsku predstavlja državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, a poseban gost skupa bit će posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, sadašnji predsjednik savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Od ostalih predstavnika država - bivših jugoslavenskih republika na zasjedanju su nazočni slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, crnogorski Milan Roćen te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, kao i zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov.

Na sjednici sudjeluju predstavnici zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a u svojstvu promatrača predstavnici Španjolske, Mađarske i Finske.

Osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih održana je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu. Tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno. Ta petorica čelnika tvorci su politike nesvrstavanja ni uz jedan ondašnji hladnoratovski blok, zauzimajući se za umjerenu političku opciju u međunarodnim odnosima.

Na dvodnevnom skupu u Beogradu, prvog je dana planirano svečano obilježavanje 50 godina od prve konferencije, a tada će se sudionicima u Domu narodne Skupštine obratiti i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Bit će prikazan i film o pola stoljeća Pokreta nesvrstanih.

Pokret nesvrstanih trenutno čini 118 zemalja punopravnih članica. Taj broj predstavlja oko dvije trećine članica Ujedinjenih naroda (192), a države članice Pokreta imaju blizu dvije milijarde stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene