Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga o ptičjoj gripi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 160.000 peradi ubijeno je i spaljeno na farmi u Suffolku nakon otkrića da su purani zaraženi sojem virusa ptičje gripe H5N1, javljaju agencije, dodajući da je pokrenuta službena istraga o uzrocima izbijanja bolesti kako bi se spriječilo njezino širenje.

Nakon izbijanja bolesti, na farmi Bernarda Matthewsa, najvećeg europskog proizvođača puretine, odmah je uginulo 2.500 purana. 

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Strahuju od zaraze Virus ptičje gripe ponovno se proširio

Prema odredbama Ministarstva za okoliš, hranu i ruralne poslove, radnicima na farmi odmah su podijeljeni lijekovi protiv virusa ptičje gripe, a uvedena su i ograničenja oko držanja peradi. Perad mora biti strogo odijeljena od divljih ptica, a u krugu od tri kilometra od spomenute farme perad se mora držati zatvorena.

U međuvremenu je u Jakarti David Nabarro, glavni koordinator sustava UN-a za ptičju gripu kod peradi i ljudi, objasnio kako bi promjena ustaljene prakse glede uzgoja peradi u Aziji mogla potrajati cijelo desetljeće.

Prema njegovim riječima, trebat će dosta ustrajnosti da se ljude uvjeri u potrebu odvajanja životinja od ljudi i poboljšavanje higijene peradarnika, no prije svega treba povećati svijest seljana o nužnosti promjene ustaljenih navika, posebice u Kambodži, Indoneziji i Vijetnamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene