Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pogubljenja osuđenih moguća i u Guantanamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica optuženih za urotu koja je dovela do terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., u slučaju da budu osuđeni na smrt, mogu biti pogubljeni u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, gdje su pritvoreni i gdje će im se zajednički suditi.

Pravila američke vojske, koja su tiho dopunjena prije dvije godine, otvaraju mogućnost za pogubljenje smrtonosnom injekcijom u bazi na Kubi, rekli su jučer stručnjaci za Associated Press.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treće pogubljenje ovog tjedna Pogubljen injekcijom: Ispričao se ubitelji žrtve Slika nije dostupna Čekao kaznu 20 godina Zadnje riječi osuđenika na smrt: Nisam ubio vašeg sina

Pogubljenja bi vjerojatno pojačala međunarodno zgražanje nad Guantanamom, budući da je smrtna kazna zabranjena u 130 zemalja svijeta, uključujući i 27-članica EU, navodi AP.

Izvršenje smrtnih kazni na američkom tlu omogućilo bi braniteljima osuđenih da se pred američkim sudovima bore protiv presuda, no dopunjena pravila omogućuju da se pogubljenja izvedu u Guantanamu.

David Sheldon, odvjetnik i bivši mornarički pravnik, ističe kako bi komora za pogubljenja u Guantanamu bila uvelike izvan dosega američkih saveznih sudova.

U Guantanamu ne postoji komora za pogubljenja, no vojska bi je mogla izgraditi, a prema propisima i prostoriju za promatranje pogubljenja gdje bi najmanje dva novinara bila svjedoci, rekao je prof. Scott Silliman sa Sveučilišta Duke, bivši pravnik ratnog zrakoplovstva.

Pogubljeni bi čak mogli biti i pokopani u Guantanamu, jer na tamošnjem vojnom groblju postoji i muslimanski dio, po riječima glasnogovornika baze Brucea Lloyda.

Sve do nedavno, stručnjaci za vojno pravo su smatrali kako vojni propisi traže da se pogubljenja izvršavaju smrtonosnom injekcijom u bazi Fort Leavenworth u Kansasu. No, u siječnju 2006. vojska je izmijenila propise o vojnim pogubljenjima, omogućujući da se koriste i "druge lokacije". Novi propisi kažu da samo predsjednik može odobriti pogubljenja, a da državni tajnik Kopnene vojske treba odrediti lokaciju.

Busheva administracije dala je upute američkim diplomatima u inozemstvu da brane odluku o traženju smrtne kazne za šestoricu optuženih, podsjećajući na pogubljenja nacističkih ratnih zločinaca nakon II. svjetskog rata.

U brzojavu od četiri stranice poslanom veleposlanstvima SAD-a, koji je jučer pribavio AP, kaže se da je pogubljenje kao kazna za ekstremno kršenje ratnog prava međunarodno prihvaćeno.

Među šestoricom optuženih, kojima prijeti smrtna kazna, je i navodni "mozak" napada 11. rujna Khalid Sheikh Mohammed, tzv. 20-ti otmičar Muhammed al Qahtani i Waleed bin Attash, koji je prema optužbama odabrao i obučavao neke od 19 otmičara. On su se s otetim zrakopolovima zabili u tornjeve 'Blizance' WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, dok je četvrti pao na polje u Virginiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene