Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijelo će balzamirati

Milijuni na ispraćaju: 'Chavez živi! Revolucija se nastavlja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni ispraćaj venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza gledao je cijeli svijet.

Oko 30 državnih čelnika posljednji je put pozdravilo Chaveza, a među njima su bili i predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad i kubanski predsjednik Raul Castro. Došli su i njegovi bliski saveznici poput ekvadorskog predsjednika Rafaela Corree, brazilski sadašnji i bivši čelnici Dilma Rousseff i Luiz Ignacio Lula da Silva te bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati sutra Venezuela pred povijesnom prekretnicom? Slika nije dostupna Zbog visokih cijena Naređena vojna okupacija lanca trgovina: 'Krađa naroda mora prestati!'

>> Ahmadinedžad: Chavez će se vratiti s Isusom i donijeti mir i pravdu

Sjedinjene Američke Države nisu poslale niti jednog visokog dužnosnika, predstavljao ih je kongresnik Gregory Meeks i bivši kongresnik William Delahunt.

Više od dva milijuna ljudi je prošlo pored Chavezovog lijesa i uputilo posljednji pozdrav. Svatko je to učinio na svoj način- jedni salutiranjem, drugi molitvom, no suze mnogi nisu mogli suspregnuti.

Mnogi građani su stigli i na svečanost u vojnoj akademiji gdje je bilo njegovo tijelo. Bili su odjeveni u crvenu boju, boju vladajuće Socijalističke stranke i nosili su njegovu sliku te mahali zastavama Venezuele. 'Chavez živi! Revolucija ide dalje!', uzvikivali su.

Državni ispraćaj počeo je u 15:30 sati po srednjoeuropskom vremenu, a sve Chavezove pristaše zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venezuelanske zastave. Chavezovo tijelo od srijede je bilo izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast. 

>> Evo koje su bile posljednje riječi Huga Chaveza prije smrti...

Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro.

Chavezovi posmrtni ostaci bit će izloženi sedam dana dulje

Nakon državnog ispraćaja njegovi će posmrtni ostaci biti izloženi javnosti u jednoj vojarni u Caracasu, dodao je Maduro za televiziju 'kako bi ga svi mogli vidjeti'.

Chavez će biti balzamiran

Tijelo pokojnog predsjednika Chaveza će se 'balzamirati', dodao je Maduro. 'Tijelo predsjednika Chaveza balzamirat će se kao što je učinjeno s Ho Ši Minom i Lenjinom', dodao je Maduro.

Maduro danas polaže prisegu kao privremeni predsjednik

Dosadašnji potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro danas će položiti prisegu kao privremeni predsjednik, najavio je šef Nacionalne skupštine Diosdado Cabello. Maduro (50) će nakon smrti predsjednika Huga Chaveza voditi zemlju do predsjedničkih izbora koji, po ustavu, moraju biti sazvani kroz mjesec dana.

'Sazivamo sjednicu u 19:00 sati (23:00 GMT) u svečanom salonu Vojne akademije Nacionalne garde kako bi drug Nicolas Maduro mogao položiti prisegu kao prijelazni predsjednik', rekao je Cabello. Maduro 'će sazvati izbore tijekom sljedećih trideset dana u skladu s ustavom', dodao je predsjednik skupštine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene