Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi znamo da su mnoge zmije otrovnice i da je njihov otrov štetan i opasan po ljudsko zdravlje. Ipak, sasvim je druga stvar kad vidite efekte jednog takvog otrova na ljudskoj krvi.


Na YouTube-u se pojavila snimka onoga što se dogodi kad otrov Russellove guje dođe u kontakt s ljudskom krvlju. 'Uglavnom, jedna kap otrova te zmije u čašu ljudske krvi i kroz par sekundi krv se pretvara u ogroman ugrušak', napisao je korisnik YouTube servisa koji je objavio video na svojem profilu.

Vezani članci Poskok u Vodicama Išla šetati psa pa na grani ugledala poskoka: "Nije vam svejedno, pitate se ima li obitelj, hoće li ih doći još" Djevojka i piton Ležerno uklanjanje pitona je video koji će vam popraviti dan, Australci su neka posebna sorta

>> Oči u oči s poskokom: 'Što Bog da, pomislio sam na dijete i ženu'

'U Šri Lanki, Burmi i Indiji ta je zmija odgovorna za većinu ujeda. To je vrlo opasna zmija. Veliki primjerci te zmije vrlo lagano mogu ispustiti dovoljno otrova koji će ubiti čovjeka. Žrtve se obično žale na bol oko mjesta ugriza, a ubrzo je vidljiva i oteklina', pojašnjava dr. Terence M. Davidson sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu.

Iako možda zvuči jezivo, nisu svi zmijski otrovi štetni za ljude. Neki mogu biti i korisni. 'Zmijski otrov sadrži širok broj toksina koji ciljaju trombocite u krvi, a neki od njih sprječavaju njihovo zgrušavanje što rezultira obilnim krvarenjem žrtve ugriza. Drugi ih pak potiču na zgrušavanje, što rezultira ugrušcima i začepljenjem krvnih žila. Razumijevanjem načina djelovanja i mehanizama djelovanja tih otrova, možemo mnogo naučiti o načinu aktiviranja trombocita i bolesti vezanih za to', pojasnio je Yonchol Shin, asistent profesora sa Sveučilišta Kogakuin za ScienceDaily.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.