Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye-bye nafta

Pogledajte let prvog kineskog zrakoplova na biogorivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros je iz pekinške međunarodne zračne luke poletio prvi kineski zrakoplov pogonjen biogorivom.

Zrakoplov Boeing 747 kompanije Air China uzletio je na biogorivo koje je dobiveno iz algi i jatrope, drveta koje raste na jugu Kine i čiji plod je uljani orah.

Pročitajte i ovo Ulice Pekinga - 4 Širenje korone VIDEO Sablasno prazne ulice grada s više od 20 milijuna stanovnika: "Krenulo je poput teretnog vlaka bez kontrole" Olaf Scholz POVIJESNA INFLACIJA I RECESIJA Popravljanje odnosa? Njemački kancelar sletio u Peking, odmah ga testirali na koronu, pregledali i avion

Ovaj let se dogodio u ključnim trenucima za avio kompanije, koje muku muče s pronalaženjem načina kako da smanje potrošnju i emisiju ugljika u atmosferu, prenosi agencija AP.

Zamjenik direktora kompanije Air China He Li, inauguralni let ocijenio je povijesnim za kinesko komercijalno zrakoplovstvo. 'Uvelike će nam pomoći u smanjenju emisije ugljika, a dat će nam i veći izbor goriva za zrakoplove', zaključio je Li.

Isto tako, Li je istaknuo kako bi biogorivo moglo u potpunosti zamijeniti standardno gorivo u kineskom zrakoplovstvu kroz tri do četiri godine. Pokusni let zrakoplova na biogorivo u Kini rezultat je plodne suradnje i istraživanja između SAD-a i Kine.

Obje zemlje obećale su tjesnije surađivati na istraživanju obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija ugljika u atmosferu. Isto tako, ta bi istraživanja mogla otvoriti i nove industrije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene