Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan blistave zvijezde

Pogledajte kako Sjevernokorejci slave 70. rođendan 'dragog vođe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja danas obilježava 70. rođendan pokojnog 'dragog vođe' Kim Jong-ila. Dan na koji se slavi rođendan 'dragog vođe', njemu u čast nazvan je 'danom blistave zvijezde'.

Sjeverna Koreja slavi 70. obljetnicu rođenja svog pokojnog vođe Kim Jong-Ila čije je zasluge s uobičajenim oduševljenjem hvalila službena televizija komunističkog režima koji sada vodi njegov sin Kim Jong-Un. Unatoč hladnom vremenu, mnoštvo Sjevernokorejaca okupilo se u Pjongjangu, na trgu Kim Il-sunga i ostavljalo 'kimjongila' begonije pored portreta 'dragog vođe'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Slika nije dostupna Državne svečanosti Rođendan 'Dragog vođe': Kim Jong-un odao počast ocu

>> Nisu istinski žalili za 'Dragim vođom': Sjevernokorejce šalju u logore

>> Tijelo Kim Jong-ila bit će balzamirano i vječno izloženo

Obljetnica je obilježena velikom vojnom smotrom u prijestolnici Pjongjangu, po televizijskim snimkama. Svečanost je trebala pokazati odanost kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice sinu Kim Jong-Ila, Kim Jong-Unu koji je zamijenio oca na čelnoj dužnosti. Na televiziji su se istodobno mogle vidjeti arhivske snimke Kim Jong-Ila kako obilazi sela, poljoprivredna dobra i tvornice diljem zemlje kako bi se upoznao sa svojim marljivim narodom.

'General (Kim) je bio jako zauzet, ali je našao vremena da posjeti dom moje kćeri', rekla je starija žena. 'Nijedan svjetski čelnik, dodala je, ne može se usporediti s generalom' Kimom, koji je u srijedu promaknut u čin vrhovnog zapovjednika koji je prije njega imao samo njegov otac, Kim Il-Sung, otac i 'vječni predsjednik' komunističke Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja jučer je objavila kako je Kim Jong-il posthumno dobio i najveću počast u zemlji - titulu generalissimo. Istu titulu nosio je i njegov otac, koji je osnovao zemlju, prenosi BBC.

Prekjučer je Kim Jong-ilu u čast otkriven i šest metara visok brončani kip, koji ga prikazuje kako jaše propetog konja, pored istog takvog kipa svojeg oca.

Njemu u čast diljem zemlje podignuti su monumentalni spomenici a tisuće Sjevernokorejaca su jučer pristizale na goru Paektu, sveto mjesto gdje se, po njegovoj biografiji, rodio 16. veljače 1942. No većina povjesničara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv japanskog kolonizatora.

Analitičari drže da Pjongjang ovom proslavom želi opravdati drugu promjenu na vlasti i učvrstiti vlast mlađeg sina Kim Jong-Ila koji će, s nepunih trideset godina, upravljati sudbinom zemlje. Kim Jong-Un je u srijedu pratio smotru na kojoj je sudjelovalo više stotina vojnih časnika i državnih dužnosnika kako bi odali počast njegovu ocu.

Kim Jong-il umro je od posljedica srčanog udara u prosincu prošle godine. Naslijedio ga je njegov sin Kim Jong-un. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene