Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josef Leitner, 42-godišnji muškarac koji je unajmio sobu u austrijskoj 'kući strave' znao je da Josef Fritzl siluje svoju kćer Elisabeth, ali to nikome nije prijavio jer se bojao da će ga monstrum izbaciti iz kuće.


Leitner je rekao da je znao za Fritzlove zločine prije nego se doselio na Fritzlovo imanje u Amstettenu u blizini Beča, gdje je živio iznad podruma u kojem je Elisabeth Fritzl bila zatočena 24 godine. Ondje je živio četiri godine, dok ga Fritzl nije izbacio jer je njegov pas stalno lajao na podrum.

Vezani članci Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 1 ''Izvadio je spolovilo, ajde otvori usta i...'' Mučne ispovijesti djevojaka koje su se prijavile za studentski posao, a postale žrtve gnjusnog silovatelja Slika nije dostupna Josef Fritzl priznao silovanje i incest, ali ne ubojstvo i ropstvo

Josef je rekao da ga je Elisabethina 'najbolja prijateljica', čije ime ne želi otkriti, upozorila na Fritzlovo ponašanje prije nego se doselio u kuću 1990.

'Znao sam da je Sissi (Elisabeth) silovao otac prije nego je nestala. Jedna je moja dobra prijateljica bila bliska s njom. Rekla mi je kakvo je Josef čudovište i što je radio Sissi. Ali nisam se želio miješati. Nisam želio da me izbaci', rekao je Leitner.

>> Podstanar o 'kući strave': Tek sad shvaćam zašto je moj pas noću često režao i lajao! 

Iako nikada nije čuo nikakve čudne zvukove iz podruma, priznaje da su ga čudili veliki računi za struju.

Primjetio je da njegovo električno brojilo radi i nakon što je sve u kući bilo isključeno, što mu je bilo posebno neobično. Osim toga, njegov je pas često lajao na podrum.

'Sam je uvijek trčao do vrata podruma i lajao. Mislio sam da je uzbuđen zbog toga što je vani. Kada je Fritzl primjetio da pas laje izbacio me iz stana i promjenio brave. Bio je bijesan', prisjetio se Leitner.

Fritzl je u podrumu zatočio kćer i s njom imao sedmero djece. Jedno je dijete umrlo ubrzo nakon poroda, a jedno se trenutačno bori za život u bolnici. Policijski službenici kažu da Fritzl, koji se nalazi u zatvoru, cijele dane gleda televiziju s vijestima o sebi i svojoj obitelji.