Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je u srijedu navečer u sklopu istrage o libijskom financiranju njegove izborne kampanje za predsjedničke izbore 2007.godine, doznaje se od sudskog izvora.


Nicolas Sarkozy, koji niječe optužbe, optužen je za "pasivnu korupciju, ilegalno financiranje izborne kampanje i utaju libijskih javnih sredstava", precizirao je taj izvor.

Vezani članci Slika nije dostupna Golema razlika u godinama: Tko su dame koje su osvojile najmoćnije političare? Slika nije dostupna Sarkozy želi da Europa Amerikancima zbog Trumpa uvede porez na ugljični dioksid

Pritvor bivšeg predsjednika, koji je određen u utorak, završen je u srijedu predvečer nakon ukupno 26 sati.

Pravosudna istraga počela je 2013. nakon što je internetski list Mediapart objavio tvrdnje da je režim libijskog čelnika Moamera Gadafija sufinancirao Sarkozyjevu kampanju 2007. s oko 50 milijuna eura.

Sarkozy je opetovano demantirao nezakonito financiranje svoje kampanje i odbacio je navode o libijskom financiranju kao "groteskne".

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012. Na početku svog predsjedničkog mandata 2007. u Parizu je u državni posjet primio Gadafija. (Hina)