Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Milorada Dodika

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv presjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Miloša Lukića direktora Službenog glasnika RS zbog neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 9. je srpnja oformilo tim od tri tužitelja nakon što je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio zakon kojim u Republici Srpskoj planira praktično zabraniti djelovanje tijela vlasti države BiH. Također je najavio da nema namjeru poštovati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta čak i ako će zbog toga u zatvor.

Njegov ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, potpisao je Miloš Lukić dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na dužnost direktora Službenog glasnika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović ne prestaju reakcije FOTO U Splitu osvanuo uvredljiv i vulgaran grafit upućen predsjedniku Milanoviću

Pročitajte i ovo Joško Klisović - 1 Odrekao se plaće u Gradu Klisović dobio posao kod Čermaka, ostaje predsjednik Gradske skupštine: "Energetika je inače područje koje me zanima"

Kako neslužbeno doznaje N1, tužiteljstvo je sada podiglo optužnicu protiv njih dvojice na osnovu članka 203 a Kazneni zakona BiH.

Konkretnije, optužnica je podignuta na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik, a u kojim se navodi da će kaznom od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog tko počini djelo, izriče se mjera zabrane obavljanja službe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene