Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sankt Peterburg

Počinje summit G20: Sirija kao sjena sastanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Summit G20, koji će se održati u Sankt Peterburgu bit će dobra prilika da svjetski čelnici razmotre pitanje Sirije unatoč tome što ruski domaćini tvrde da to neće biti jedna od formalnih tema dnevnog reda sastanka na vrhu, koji će se prije svega baviti, kako se očekuje, reformom kvota i upravljanjem Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i napretkom ostvarenim u suradnji u borbi protiv porezne evazije.

Ovaj summit bit će središnji događaj ruskog predsjedanja skupinom i stoga je sve pomno isplanirano, a ruski dužnosnici nisu na dnevni red namjeravali staviti pitanje Sirije. Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je G20 osnovan isključivo za rješavanje financijsko-ekonomskih problema.

'Sirije nema na dnevnom redu summita u Sankt Peterburgu, ali bilo koji čelnik može pokrenuti bilo koje pitanje. Mi ćemo biti spremni za taj razgovor', kazao je Lavrov.

Predsjednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov napisao je na svom profilu na Twitteru da će američki predsjednik Barack 'Obama 'pokušati iskoristiti summit G20 za opravdavanje napada na Siriju. Kakav god dnevni red će ovaj summit imati, Sirija će biti u središtu pozornosti', smatra ruski zastupnik.

Američki mediji javljaju da će Obama pokušati popraviti svoju situaciju u razgovoru s predstavnicima 'velike dvadesetorice' nakon što su mu najbliži saveznici, izuzev Francuske, otkazali vojnu potporu u namjeri da kazni režim Bašara al Asada. Washington je prošlog tjedna priopćio da ima dokaze da je Asadov režim primijenio kemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska u kojemu je život izgubilo više od 1.400 ljudi, među kojima puno djece. Obama je najavio 'ograničenu akciju' u svrhu kažnjavanja sirijskog režima, ali je zatražio potporu Kongresa koji će o tom pitanju pitanju početi raspravljati 9. rujna.

Vojnoj intervenciji žestoko se protive Rusija i Kina. Međutim, čak i da nema spora oko pitanja Sirije odnosi između SAD-a i Rusije su zategnuti zbog toga što je Moskva pružila privremeno utočište odbjeglom američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Slika nije dostupna Povodom summita G20 POSEBNO PISMO: Evo što je papa Franjo napisao Putinu

>> Obama uvjeren da će Kongres izglasati napad na Siriju

Nakon što je Rusija 1. kolovoza odobrila privremeni azil Snowdenu, Obama je odlučio otkazati susret na vrhu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom planiran početkom rujna u Moskvi, a Bijela kuća je tu neočekivanu odluku obrazložila nedostatkom 'napretka' u rusko-američkim vezama.

Osim otkazanog sastanka Obama-Putin u Moskvi, neće biti ni njihovog bilateralnog sastanka na summitu u Sankt Peterburgu, ali se ne isključuje mogućnost da će čelnici imati priliku razmotriti aktualna pitanja, izjavio je prošloga tjedna novinarima Putinov savjetnik Jurij Ušakov.

'Predsjednik Obama trebao je posjetiti Moskvu, svi to znaju. Taj je posjet otkazan a što se tiče susreta u Sankt Peterburgu, on nije ni predviđen budući da smo polazili od načela da će se sastati na summitu u Moskvi', rekao je Ušakov. Dodao da će Putin svakako 'pozdraviti Obamu kao čelnika jedne od zemalja G20, rukovati se s njim, a nakon toga ćemo vidjeti'.

Obama i Putin u Sankt Peterburgu će se po prvi puta vidjeti otkako je izbila kriza sa Snowdenom i Sirijom. 'Obama i Putin nimalo ne vole jedan drugog i ne poštuju se', kazao je Andrew Kuchins, stručnjak za Rusiju u Centru za strateške međunarodne studije.

Europska komisija je objavila da samo Rusija može staviti Siriju na dnevni red u Sankt Peterburgu, a britanski šef diplomacije William Hague najavio je da će premijer David Cameron zatražiti da domaćini to i učine.

>> Što o mogućem napadu na Siriju misli Noam Chomsky?

Tijekom dvodnevnog summita G20 čelnici će razmatrati pitanja osiguranja ekonomskog rasta i financijske stabilnosti, stvaranja radnih mjesta i borbe protiv nezaposlenosti, financijske regulacije, poticanja ulaganja i jačanja mnogostrane trgovine.

Očekuje se da će reforma kvota i upravljanja Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti jedna od glavnih tema. Novi sustav raspodjele kvota i glasova u MMF-u odobren je još 2010. godine, ali zasad nije stupio na snagu, jer nije izvršena ratifikacija u nizu zemalja, između ostalog ni u SAD-u. Rasprava traje već više od dvije godine, a odluka još uvijek nije donesena.

Po završetku summita očekuje se usvajanje deklaracije koja će sadržati namjere i instrumente za daljnje poticanje održivog i uravnoteženog rasta.

G20 skupina je dvadeset velikih svjetskih ekonomija, 19 država i Europske unije kao kolektiviteta. Zemlje G20 zbirno ostvaruju 80 posto svjetskog BDP-a, 80 posto svjetske trgovine i imaju dvije trećine svjetske populacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene