Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak na vrhu

Vladimir Putin otvorio summit G20: O Siriji ćemo pričati za večerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sankt Petersburgu je u sjeni sirijske krize i mogućeg američkog napada na Siriju započeo sastanak na vrhu država članica skupine G20. Susret je otvorio Vladimir Putin.

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Sankt Petersburg gdje sudjeluje u radu summita G20 koji je počeo u znaku sirijske krize. Obama će od država članica G20 zatražiti što širu potporu napadima kako bi kaznio Damask za smrtonosni kemijski napad 21. kolovoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Jedna od 25 država Hrvatska podupire 'snažan međunarodni odgovor' na kemijski napad

Ruski predsjednik Vladimir Putin, najveći saveznik sirijskog režima i domaćin G20, protivi se takvoj vojnoj operaciji, što bi moglo stvoriti napetost na susretu dvojice čelnika na međunarodnoj konferenciji koja bi se ponajprije trebala baviti gospodarskim temama.

>> Počinje summit G20: Sirija kao sjena sastanka

Putin je na početku summita svjetskim čelnicima uputio dobrodošlicu, a ubrzo zatim je uvodnim izlaganjem službeno otvorio susret na vrhu. Govorio je ponajprije o gospodarskim temama, no Siriju ipak nije mogao izbjeći.

'Neki sudionici summita tražili su da dobiju vrijeme za raspravu o nekim drugim gorućim međunarodnim političkim pitanjima, poglavito o situaciji u Siriji', otkrio je Putin. 'Predlažem da to napravimo tijekom večere. Na ovom prvom dijelu možemo raspravljati o ekonomskim problemima zbog kojih smo se i okupili i koji su za skupinu G20 najvažniji', dodao je.

Obama i japanski premijer dijele stav o Siriji

Prije početka summita, Obama se sastao u četiri oka s japanskim premijerom Shinzom Abeom čija politika agresivnog oporavka nailazi na kritiku u nekim zemljama, među kojima i u SAD-u. Njih su se dvojica složila da na kemijski napad u Siriji treba odgovoriti.

Obama se u petak treba sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom i francuskim Francoisom Hollandeom.

Obama će u toj prigodi razgovarati s partnerima o 'vrsti političke i diplomatske potpore koju bi mogli pružiti našim naporima u traženju odgovornosti od sirijskog režima', rekao je pomoćnik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One.

On je priznao kako Washington 'ne očekuje da će se svi članovi G20 moći dogovoriti kako treba postupiti u Siriji, s obzirom na rusko stajalište'. Bijela kuća je 'vrlo sumnjičava' kada je riječ o promjeni stajališta Moskve u vezi s obvezujućom rezolucijom protiv Damaska u UN-u.

SAD će 'nastaviti dijalog s Rusima (...) polazeći od činjenice da je Asadov režim počinio' kemijski napad blizu Damaska u kojemu je, po američkim obavještajnim službama, poginulo 1.429 ljudi, rekao je savjetnik. 'No, ponavljam, ne želimo raspravljati o tome je li se kemijski napad, koji su svi mogli vidjeti na svoje oči 21. kolovoza, dogodio ili ne', upozorio je Rhodes. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene