Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put od 1949. godine

Počeo povijesni dijalog između Kine i Tajvana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina i Tajvan danas su počeli povijesni dijalog između dviju vlada na najvišoj razini, prvi put od završetka građanskog rata 1949., u nastojanju da se ublaže međusobne napetosti, unaprijedi sloboda novinskog izvješćivanja, da se riješi sporazum o slobodnoj trgovini te pojača trgovina kroz Tajvanski prolaz.

Za četverodnevni sastanak na novoj razini simbolično je odabran Nanjing, grad što ga je bivši tajvanski predsjednik Chang Kai-sheka bio odabrao za prijestolnicu.

Pročitajte i ovo Potres urušio brdo na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Zastrašujuća snimka s mora: Pogledajte kako je razoran potres urušio dio otoka Potres na Tajvanu iz minute u minutu VIDEO Pogledajte sekunde strašnog potresa: Zgrada se urušila na ulicu, neki su se jedva izvukli

Wang Yu-Chi, tajvanski dužnosnik zadužen za odnose s Kinom u utorak se sastao s kolegom Zhang Zhijunom, šefom kineskog ureda za odnose s Tajvanom. Prije odlaska s Tajvana Wang je rekao kako je glavni cilj njegova putovanja u Kinu promicanje međusobnog razumijevanja između dviju strana. Rekao je i kako se nada da će posjet "proći glatko" te da dvije strane tijekom pregovora ne kane potpisati nikakav sporazum.

Pokazivanje mišića na Dalekom istoku: I Kina poslala borbene avione

S obzirom na niz osjetljivih pitanja, u prostoriji u kojoj su se dvojica čelnika sastala nije bilo zastava, a na pločicama s imenima sudionika nije bilo titula ni naziva država. Kinezi inzistiraju na činjenici da je Tajvan dio teritorija te zemlje. Tajvanske vlasti svoju državu nazivaju Republikom Kinom, koja je djelomično priznata kao de facto država. Većim se dijelom nalazi na istočnoazijskom otoku Tajvanu. Vlasti Narodne Republike Kine kao i većine država ne priznaju vladu Republike Kine. Tajvan je od matice odvojen Tajvanskim prolazom.

SAD podupire tajvanske vlasti, iako Tajvan nije priznao kao neovisnu državu, zbog čega između dviju zemalja već desetljećima postoji niz neriješenih vojnih problema.

Tajvanski pregovarači mogli bi predložiti imenovanje stalnih predstavnika u objema zemljama. Odnosi između dvaju entiteta značajno su poboljšani nakon izbora 2008. na čelo države predsjednika Ma Ying-Jeoua koji se zalaže za uspostavljanje veza s Kinom na svim razinama. "Ovo putovanje ključno je za nastavak institucionalizacije odnosa između onih koji žive na dvjema različitim stranama Tajvanskog prolaza", rekao je Wang. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene