Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklopilo se s krizom u zemlji

Počeo postupak oko ubojstva bivšeg libanonskog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebni sud za Libanon pod okriljem UN-a je održao prvu raspravu u pokušaju da rasvijetli pravne momente prije nego što izda prve uhidbene naloge u postupku oko ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja.

Početak postupka vremenski se poklopio s političkom krizom u Libanonu u kojoj je militantni šijitski pokret Hezbolah sa svojim saveznicima svrgnuo vladu Saada al-Haririja, sina Rafika al-Haririja, zbog toga što je odbio prekinuti veze sa sudom u Nizozemskoj. 'Ova rasprava predstavlja važan trenutak za Posebni sud za Libanon', rekao je predsjedajući sudskog vijeća Antonio Cassese, dodavši kako je to početak rada suda koji se suočio s brojnim kritikama glede opsega djelovanja.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

>> 'Sirija je nepravedno optužena za ubojstvo Haririja'

Libanonski sud prvo je međunarodno sudsko tijelo s ovlastima da sudi za teroristička djela, a probleme mu stvara nastojanje da pronađe način kako da primijeni i libanonski i međunarodni zakon prije uključivanja optužbe za terorizam u moguće uhidbene naloge.

Sud je uspostavljen kako bi sudio optuženima za bombaški napad u kojem su 2005. poginuli Hariri i još 22 osobe, a tužitelj Daniel Bellemare 17. siječnja poslao je zapečaćenu optužnicu predraspravnom sucu Danielu Fransenu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene