Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje pripadnicima ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje logističkoj bazi ETA-e i njezinu navodnom šefu Asieru Oyarzabalu Chaparteguiju uhićenom u Francuskoj u rujnu 2001. počelo je na sudu u Parizu.

Ukupno se četrnaestero osoba, među kojima je za dvjema raspisana tjeralica, treba suditi do 30. rujna zbog navodne povezanosti sa španjolskom baskijskom separatističkom organizacijom ETA-om zbog posjedovanja veće količine oružja i eksploziva koje je u srpnju 2002. pronađeno u Landesu (na jugozapadu Francuske).

Pročitajte i ovo Aktivisti Palestinske akcije uništili su portret Lorda Balfoura, političara kojeg se povezuje s nastankom Izraela rasjekli i uništili VIDEO Palestinski aktivisti izveli akciju na poznatom europskom sveučilištu: Pogledajte snimku Slika nije dostupna ETA ukrala kemijska sredstva iz tvornice u Francuskoj?

Asier Oyarzabal Chapartegui, Španjolac koji će za nekoliko dana imati 35 godina, uhićen je 23. rujna 2001. u Daxu (Landes), nakon višemjesečne potrage francuske policije.

U lipnju 2005. osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog krađe osam tona eksploziva u Plevinu, u Bretanji 1999., zajedno s još trinaestero baskijskih i bretonskih aktivista.

Chapartegui s nadimkom Baltza koji je rođen u San Sebastianu (španjolska Baskija) smatra se jednim od glavnih vođa ETA-e. Kako navode istražitelji, uhićen je dok se pripremao za krađu eksploziva.

Zajedno s njim, sudit će se i šestero navodnih aktivista ETA-e, kao i petero članova jedne obitelji koje se sumnjiči da su skrivali veću količinu oružja ETA-e na svom imanju u Riviere Saas et Gourby u pokrajini Landes.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene