Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik libijskih pobunjenika izjavio je da je Misrata oslobođena od snaga Moamera Gadafija u subotu nakon opsade tog trećeg po veličini grada u Libiji koja je trajala gotovo dva mjeseca.


Zasad nema neovisne potvrde te informacije, ali su libijski vojnici koje su zarobili pobunjenici u Misrati rekli da je vojsci naređeno da se povuče. 'Misrata je slobodna, pobunjenici su pobijedili. Neki od Gadafijevih vojnika su ubijeni, a drugi bježe', rekao je glasnogovornik Gemal Salem u telefonskoj izjavi za Reuters iz Misrate.

Vezani članci Ahed Tamimi (Foto: AFP) Oslobođena palestinska tinejdžerica koja je ošamarila izraelskog vojnika, dočekana kao heroina Rat u Siriji (Foto: AFP) Sirijski pobunjenici povlače se sa sjeveroistoka Damaska

>> Tripoli 'žali' zbog pogibije stranih novinara

Salem je kazao da su Gadafijeve snage ostale izvan grada te da bi sa svojih položaja mogle granatirati Misratu. Po njegovim riječima, tri su osobe ubijene, a 15 je ranjeno u eksplozijama bombi koje su Gadafijeve snage postavile u kuće, automobile i na mrtva tijela prije povlačenja.

Agencija France Presse javlja, pozivajući se na bolničke izvore, da je u žestokim sukobima u Misrati u subotu poginulo 10 ljudi. (Hina)