Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popustili prosvjednicima

Pobjeda "žutih prsluka": Francuska vlada odgađa veće poreze na gorivo

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuski premijer u utorak je zaustavio planirano povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci kao odgovor na nasilne prosvjede koji traju već tjednima, a riječ je prvom tako naglom zaokretu administracije predsjednika Emmanuela Macrona u 18 mjeseci otkako je na vlasti.

Najavljujući odluku, francuski premijer Edouard Phillipe rekao je da bi svi trebali biti "gluhi i slijepi" da ne vide ili ne čuju nasilje i bijes na ulicama oko Macronova poteza koji se trebao suprotstaviti klimatskim promjenama.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Uhićeno 112 prosvjednika Macron potpisao kontroverznu mirovinsku reformu: Sindikati pozvali radnike na ulicu Neredi u Francuskoj - 4 Pola milijuna ljudi FOTO Totalni kaos u Francuskoj: Prosvjednici kamenovali policiju, zapalili omiljeni Macronov restoran

"Francuzi koji su nosili žute prsluke žele niže poreze i plaćen posao. To je isto što i mi želimo. Ako nisam uspio objasniti, ako vladajuća većina nije uspjela uvjeriti Francuze, onda se nešto mora promijeniti", rekao je Phillipe u obraćanju na televiziji.

Šestomjesečni period odgode povećanja poreza biti će popraćen, napominje Philippe, i raspravama o drugim mjerama koje bi pomogle siromašnim vozačima da stignu na posao i u dućan.

Ranije su dužnosnici navijestili moguće povećanje minimalne plaće, ali to obećanje Philippe nije spomenuo.

Međutim, upozorio je građane da ne mogu očekivati bolji javni prijevoz i manje poreze te je stoga bilo potrebno napraviti kompromise u obje sfere.

Takozvani pokret "žutih prsluka" počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obvezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna prosvjedi su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene