Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina sutra izlazi na predsjedničke izbore, najznačajnije od neovisnosti. Međutim, glasovati najvjerojatnije neće moći birači na istoku zemlje koja je na rubu rata, oko koje se bore Rusija i Zapad.


Ukrajinci mogu birati između više od 20 kandidata. Ali se ustvari bira između ovih dvoje ljudi. Julija Timošenko, bivša premijerka, bogatašica, zatvorenica stara je politička garda - zapadni mediji tepali su joj kao heroini narančaste revolucije.

Vezani članci Slika nije dostupna Utrka za predsjednika: Tko ima veće šanse - kralj čokolade ili plinska princeza? Slika nije dostupna Policija prosvjednike zaustavila palicama i suzavcem

S druge je strane Petro Porošenko- kralj čokolade, kojeg podupire i Vitalij Kličko. Porošenko je jedan od najbogatijih Ukrajinaca, težak milijardu i 600 milijuna dolara. Čovjek za kojeg većina misli da se obogatio bez mutnih privatizacija, čokoladu po čokoladu. Prema anketama: za njega je 34 posto birača, za Timošenko tek 6,5.

'Kada usporedimo glavne kandidate, možemo slobodno reći da će Porošenko dobiti, ako ne u prvom krugu, onda sigurno u drugom', kaže sociolog Andrij Bičenko.

Putin: Nema Hladnog rata ni obnove SSSR-a

Ovi su izbori ključni, njihovo održavanje i više nego sam rezultat i to zbog duboke podjele zemlje koja je na rubu rata. Ukratko, nakon mjeseci proturežimskih prosvjeda svrgnut je predsjednik Viktor Janukovič koji je pobjegao u Rusiju. Nova vlast i sama među sobom podijeljena na brzinu donosi nekoliko odluka koje dižu na noge proruske građane.

Ukrajina ostaje bez Krima, koji se pripaja Rusiji. Bune se i Donjeck i Lugansk-proglašavaju neovisnost. A odnosi Rusije i zapada sve su gori. Pitanje je hoće li se na istoku uopće moći glasovati.

'Prilično sam siguran da i ako bude problema na istoku, pod dirigentskom palicom Rusije, da će se glasovati,da će ljudi izaći na izbore', kaže politički analitičar Aleksej Haran.

Pravo glasa ima oko 36 milijuna građana. I ono što svakako treba naglasiti: izbori će biti važeći čak i ako na njih ne izađu milijuni birača na istoku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook