Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Putin: Nema Hladnog rata ni obnove SSSR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija ne želi obnoviti Sovjetski Savez, a sankcije protiv Rusije kontraproduktivne su i prijete svjetskom gospodarstvu, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i poručio Ukrajini da će poštivati novu vlast, no ona plinski spor morati riješiti dijalogom, ne ultimatumima.

Zapadne sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini kontraproduktivne su i protivne međunarodnom pravu, rekao je Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..." Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Sankcijama je nemoguće izolirati zemlju kao šo je Rusija i gospodarske sankcije 'bit će negativne za sve, mogu europskim gospodarstvima, ruskom, ali i svjetskom gospodarstvu donijeti takve poremećaje da je jasno kako one ne pomažu nikome', rekao je.

Hladni rat sa Zapadom zbog Ukrajine nije izgledan, iako su odnosi Istoka i Zapada na najnižoj razini od kraja Drugog svjetskog rata, dvadeset godina od raspada Sovjetskog Saveza.

Odbacio je optužbe da Rusija stvaranjem trgovinskog bloka s Bjelorusijom i Kazahstanom želi obnoviti Sovjetski Savez.

'Žele nam prilijepiti tu etiketu, da želimo sve staviti pod naš utjecaj. To je apsolutno krivo', rekao je Putin.

Rusija uzima u obzir interese drugih zemalja i ne prihvaća da je se tretira na drugačiji način, istaknuo je prvi čovjek Rusije.

Ukrajina nema pravo na popust na plin iz Rusije, rekao je nadalje ruski predsjednik.

'Spremni smo na konstruktivni dijalog, a ne na temelju neutemeljenih zahtjeva i ultimatuma, nego civilizirane tržišne suradnje', rekao je Putin novinarima na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ponovio je da će Rusija poštivati izbor ukrajinskog naroda na predsjedničkim izborima u nedjelju.

'Poštivat ćemo izbor ukrajinskog naroda i surađivati s vlastima nastalima na temelju tih izbora', istaknuo je Putin.

Optužio je Zapad da je potporom 'protuustavnom državnom udaru' narušio konstruktivni dijalog oko Ukrajine.

Putin: Ukrajinski 'radikali' dovode u pitanje isporuku plina Europi

Oni koji su poticali udar u Ukrajini trebali su više misliti na posljedice svojih djela, rekao je Putin.

Ranije u subotu poručio Europskoj uniji da podrži gradnju plinovoda koji bi zaobišli Ukrajinu jer bi 'radikalni' Ukrajinci mogli omesti tranzit plina prema Europi.

Putin smatra da bi Rusija i Kina trebale osigurati svoje zlatne i novčane rezerve s obzirom na nestabilno globalno gospodarstvo.

'Nama (Rusiji i Kini) važno je da ih deponiramo (zlato i novac) na racionalan i siguran način', kazao je Putin. 'I mi zajedno moramo promisliti kako to učiniti imajući u vidu nestabilnost globalne ekonomije', dodao je.

Putin je također najavio da će Rusija i Kina razmotriti daljnje korake prema korištenju nacionalnih valuta i međusobnim transakcijama.

Njegove se riječi poklapaju s intervjuom što ga je u subotu objavio ruski premijer Dmitrij Medvedev u kojemu ističe da je Rusiji sada prioritet korištenje rublje kao trgovinske valute.

U Sankt Peterbergu je ruski predsjednik također poručio da je Rusija spremna na dijalog s Janapnom o spornom otočju Kurili koja svojataju i Rusija i Japan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene