U Brdu kod Kranja u tijeku je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojemu sudjeluje i premijer Andrej Plenković.

Galerija


Razgovara se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Slovenska oporba: "Ministar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke" Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Plenković: ''Nije mi jasno kako su rate kredita postale tema''

Nakon prvog dijela sastanka medijima se obratio slovenski premijer Miro Cerar, koji je okupljenim novinarima izložio o čemu se raspravljalo, ponovivši kako su složni o glavnim temama.

O mogućem susretu s hrvatskim premijerom Plenkovićem tijekom izlaganja nije kazao ni riječ, no u dijelu predviđenom za pitanja novinarka RTV Slovenije upitala ga je kako to da se sastaje s nizom premijera, a nije predviđen "sastanak s onima s kojima s kojima imate najviše otvorenih pitanja", misleći na Hrvatsku.

"Slovenija i ja uvijek smo otvoreni za dijalog s Hrvatskom – kad taj dijalog ima smisla. I danas sam se kratko susreo s gospodinom Plenkovićem, razgovarali smo o tim temama, ali nismo imali neki duži razgovor, jer kao što znate, u slijepoj smo ulici i u tijeku je procedura pred Europskom komisijom", kazao je Cerar.

Komentirao je i slučaj Ljubljanske banke, rekavši da "sudovi u Hrvatskoj donose pravomoćne odluke koje su po ocjeni slovenije protupravne i nisu u skladu s dogovorom dviju država. Inače imamo dobrosusjedske odnose, ali dakako da nećemo popustiti kad se radi o pravnim pitanjima".

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija, koja je i domaćin ovog summita.

Na jučerašnjem uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Domaćin današnjeg sastanka na vrhu, slovenski premijer Miro Cerar, imat će na marginama skupa i bilateralne susrete s premijerom Kosova Ramushem Haradinajemi predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, dok njegov eventualni sastanak s hrvatskim premijerom, o kojemu se u slovenskim medijima također nagađalo, zasad nije potvrđen.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak kako je moguće da se na marginama summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u Brdu kod Kranja u utorak sastanu slovenski i hrvatski premijer, ali da je s obzirom na aktualnu situaciju bolje da "do bilateralnog susreta i ne dođe".

Slovenski mediji upozoravaju da Plenkovićev dolazak u Sloveniju na regionalni skup na vrhu dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa Ljubljane i Zagreba, te u osjetljivo vrijeme pred parlamentarne izbore u Sloveniji koji se održavaju za manje od 6 tjedana, što ograničava manevarski prostor za eventualni pomak u nekom od otvorenih bilateralnih pitanja između dviju država.

"Hrvatski je premijer zadnji put u Sloveniji prije današnjeg sastanka u Brdu kod Kranja bio prije skoro godinu dana, kad je došao poručiti da su odnosi među državama dobri i prijateljski, ali da Hrvatska ne priznaje arbitražu o granici i da je za nju ta presuda nepostojeća. Slovensko-hrvatski odnosi danas ne samo da nisu dobri i prijateljski nego su na najnižoj razini, a komunikacije među državama praktično ni nema", navodi u utorak u komentaru ljubljansko Delo te dodaje da takvi odnosi dviju članica EU-a i saveznica u NATO savezu ne mogu biti uzor za druge.

Predviđeno je da će premijer Plenković nakon radnog dijela današnjeg susreta na vrhu i nakon svečanog ručka, koji za sudionike daje premijer Cerar, dati izjavu za novinare o rezultatima skupa. Prije njega, isto će učiniti i Cerar. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju