Karl Erjavec (Foto: AFP)
Karl Erjavec (Foto: AFP) Foto: Afp

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak kako je moguće da se na marginama summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u Brdu kod Kranja u utorak sastanu slovenski i hrvatski premijer, ali da je s obzirom na aktualnu situaciju bolje da "do bilateralnog susreta i ne dođe".


Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u utorak na sastanku na vrhu SEECP-a, a slovenski mediji nagađaju da bi tom prilikom moglo doći i do njegova susreta s domaćinom skupa, slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Plenković komentirao izjavu slovenskog premijera o ulasku Hrvatske u Schengen: ''Imamo i mi mehanizme'' Miro Cerar (Foto: AFP) Cerar o izostanku sastanka s Plenkovićem: "Slovenija i ja uvijek smo otvoreni za dijalog s Hrvatskom – kad taj dijalog ima smisla"

Kako je objavila Slovenska televizija, njihov je susret na marginama sastanka moguć iako zasad nije predviđen.

Uvodni dio pred sutrašnji sastanak na vrhu održan je u Brdu kod Kranja u ponedjeljak, sastankom predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u inicijativi SEECP.

Domaćin sastanka, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u izjavi za medije da će za razgovore Plenkovića i Cerara u Brdu kod Kranja svakako biti prigode.

S druge strane, dodao je Erjavec, s obzirom na različitost stajališta dviju strana o arbitraži i drugim pitanjima i s obzirom na činjenicu da je slovenska vlada u ostavci i obavlja samo tekuće poslove "možda bi bilo bolje da do bilateralnog susreta i ne dođe".

Erjavec je kazao da slovenski premijer Cerar za utorak uz skup ima i dogovorene bilateralne susrete s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem i predsjednikom vlade BiH Denisom Zvizdićem.

Također je rekao da je nastavak širenja EU-a jedan od prioriteta Slovenije koja od lipnja prošle godine predsjedava inicijativi SEECP te da je u ponedjeljak u Brdu dogovoreno da nakon Slovenije jednogodišnje predsjedavanje preuzme BiH, a nakon BiH inicijativom će, po njegovim riječima, predsjedavati Kosovo. (Hina)