Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER IZ BRUXELLESA O PISMU

Plenković uzvratio Milanoviću: "To doživljavam kao nečiji PR potez, ne bi li netko ukazao na svoje postojanje"

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Bruxellesu komentirao jučerašnje pismo koje mu je uputio predsjednik Zoran Milanović. Najavio je kako će "malo porazgovarati s njim".

"Ja sam to shvatio kao njegovu osobnu zahvalnost za moja stajališta izrečena u Sarajevu kad su me pitali što mislim o njegovim izjavama vezano za genocid u Srebrenici. Kad dođe vrijeme i kad se vidimo, malo ću porazgovarati s njim”, kazao je u četvrtak premijer Andrej Plenković u Bruxellesu, komentirajući jučerašnje pismo koje mu je uputio predsjednik Zoran Milanović.

Plenković je izjavio kako je sada postala neka praksa da ima nekoliko aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji mu se obraćaju putem pisama medijima.

"Čim mi ga netko pošalje medijima, ja ga doživljavam odmah manje relevantnim i bitnim jer više to doživljavam kao nečiji PR potez, ne bi li netko ukazao na svoje postojanje", ironičan je bio premijer.

“Što se tiče metode pregovora na razini Vijeća za opće poslove, radi se o velikom dokumentu koji se odnosi na puno zemalja jugoistoka Europe. To su zaključci koji su se tek nakon dvije godine donijeli na temu proširenja. Ovi zaključci su bolji od onih NATO-vih za Hrvate u BiH. Ovi zaključci su puno širi i sve što je bitno za Hrvate u BiH mi smo uvrstili. A puno će važnije biti ovo što ću ja sad reći šefovima država i vlada”, naglasio je Plenković te dodao kako zaključci Vijeća EU-a u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovini u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje.

"Čim se spomene Daytonski sporazum to podrazumijeva konstitutivne narode, čim spomenete presude ustavnog suda, tu imate presudu u slučaju Ljubić, koja se odnosi na legitimno predstavljanje. Sve što je bitno je tu i samo treba imati određeno predznanje i znati kako derivirati i dešifrirati te zaključke, što stoji iza tih rečenica i na što se misli”, rekao je Plenković u Bruxellesu.

Plenković je dodao da su ti zaključci puno bolji za Hrvate u BiH nego oni koji su usvojeni ljetos na samitu NATO-a kada je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Milanović.

Milanović je tada zaprijetio da će blokirati usvajanje zajedničke deklaracije NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma. Na kraju je postignut dogovor da se spomene Daytonski sporazum i potreba izborne reforme.

Govoreći o aluzijama da je potrebno blokirati zaključke ako se u njih ne uspije ugraditi svoj stav, Plenković kaže da se to radi samo u krajnjim slučajevima.

“Nitko tko je iskusan u europskim temama to ne radi. To se radi samo u ekstremnim slučajevima kada je požar takav da nema druge”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska zna štititi svoje interese kao u slučaju Hrvata Bosne i Hercegovine, da je konstruktivna prema BiH, ali “i mudar sugovornik koji zna kako kroz vrlo komplicirane pregovore s puno članica doći do onoga što želi, a da se pritom ne antagoniziraju svi drugi”.

Rekao je da ovi zaključci nisu vezani za pregovore koji se vode u BiH o promjenama izbornog zakonodavstva, uz pomoć predstavnika Sjedinjenih Država i EU-a.

“Sve što je bitno za Hrvate u BiH mi smo uvrstili i poslali snažne poruke”, rekao je Plenković.

Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na posljednjem ovogodišnjem sastanku na vrhu Europske unije.

Jedna od tema EU summita bila je i pandemija.

“Danas smo završili prvu temu na Europskom vijeću, a to je COVID - 19 gdje smo svi upozorili na značaj novog soja. Svi ga doživljavaju vrlo ozbiljno i brzinu širenja zaraze tim novim sojem, te smo razgovarali i o zajedničkim naporima za bolju koordinaciju politika koje se odnose na zdravstvenu zaštitu. Donijet će se zaključci koji pozivaju na primanje booster doze, što mislimo da je jako važno kako bi se naši sugrađani bolje zaštitili”, istaknuo je Plenković i apelirao na građane da se cijepe.

Rekao je da u mnogim zemljama postoji polarizacija i svi su izloženi enormoj količini dezinformacija, dodavši da je situacija svugdje vrlo slična.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nezadovoljan Zaključcima Vijeća EU Cijelo pismo predsjednika Milanovića premijeru Plenkoviću: Pisao mu o Hrvatima u BiH

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjedovale Majke Srebrenice protiv Zorana Milanovića: "Ostavite nas na miru. Svoje političke igre igrajte drugdje"

“COVID -potvrda omogućila je lakše kretanje i u kontekstu turističke sezone, koja je za Hrvatsku bila izvrsna. To je omogućilo i rastu BDP-a, vidim da je i guverner HNB-a povećao svoja očekivanja. Mi smatramo da treba postojati tijesna koordinacija, da pravila moraju biti što više harmonizirana. Svi se žele zaštiti maksimalno, nitko ovdje nije pristalica zatvaranja i lockdowna. Balansirano nastojimo koristiti epidemiološke mjere uz cijepljenje”, rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene