Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal

Plagirala doktorat: Njemačkoj ministrici obrazovanja oduzeta titula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačkoj ministrici obrazovanja Annette Schavan oduzeta je doktorska titula zbog plagiranja dijelova doktorske teze prije 33 godine.

Dekan filozofskog fakulteta Sveučilišta u Duesseldorfu, Bruno Bleckmann, objavio je danas takvu odluku Savjeta fakulteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pisali Plenkoviću i Petrovu Bivši Barišićevi studenti brane ministra: "Njegov integritet je neupitan" Slika nije dostupna 'Krše se pravila' POSTUPAK ODUZIMANJA DIPLOME Milijan Brkić oglasio se putem odvjetnika

>> Ministar dao ostavku zbog plagiranja doktorata

Konzervativna ministrica, bliska suradnica kancelarke Angele Merkel, prije nekoliko mjeseci optužena je da je 'varala' u svojoj tezi o uspostavljanju svijesti koju je obranila 1980. godine, prenosi Reuters.

Schavan (57) je više puta je demantirala optužbe, koje je prvo uputio anonimni bloger prošle godine, da nije na odgovarajući način citirala dijelove svoje filozofske teze. Ona je sama zatražila da se oformi komisija i ispita navode o plagijatu.

Ova odluka je veliki udarac za osobnu prijateljicu Angele Merkel i narušit će njezinu reputaciju, tim prije što vodi Ministarstvo obrazovanja i istraživanja od 2005. godine i prve vlade aktualne kancelarke Merkel.

Tjednik Der Spiegel navodi da Angela Merkel podržava svoju suradnicu i odbacuje mogućnost da joj se oduzme funkcija u vladi.

Tijekom 2011. godine dvije slične afere izbile su u Njemačkoj. Zbog navoda da je prepisao velike dijelove svoje doktorske teze u ožujku te godine ostavku je podnio tadašnji ministar obrane Karl Theodor Guttenberg.

Slično se dogodilo tri mjeseca kasnije liberalnoj europoslanici Silvani Koch-Mehrin, koja je napustila dužnost potpredsjednice Europskog parlamenta i predsjednice grupe FDP u Europskom parlamentu, neposredno prije nego što joj je oduzeto zvanje doktora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene