Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sa somalskim gusarima, koji već tri dana drže američkog kapetana kontejnerskog broda kao taoca, postignut je okvirni sporazum o njegovu oslobađanju koji bi trebao biti proveden danas, objavio je predstavnik gusara kojeg citira američka agencija Bloomberg.


Oslobađanje je prvotno bilo predviđeno za subotu, no postupak je odgođen jer 'svaka skupinu sumnja u drugu' da neće održati riječ, rekao je predstavnik gusara iz somalijske luke Eyl koji se u telefonskom razgovoru za Bloomberg predstavio samo kao Da"ud. Prema uvjetima sporazuma, za kojeg je rekao da se i dalje može raspasti u svakom trenutku, kapetan Richard Phillips i četiri gusara koja ga drže moći će slobodno otići, a bit će plaćena 'mala' otkupnina.

>> Pirati plutaju u čamcu, okružili ih brodovi ratne mornarice SAD-a

Vezani članci Slika nije dostupna Ekskluzivno: Kako smo se goloruki spasili od gusara Slika nije dostupna Oružane skupine napale brodove, ubijen Filipinac

Somalski gusari zatražili su otkupninu i siguran prolaz kao uvjete za oslobađanje kapetana Phillipsa, otetog u srijedu tijekom gursarskog pokušaja zauzimanja broda Maersk Alabama koji je spriječila 20-člana američka posada. Brod Maersk Alabama jučer je pristao u kenijskoj luci Mombasa, dok se nastavlja drama s njegovim kapetanom kojeg gusari drže u 8.5-metarskom čamcu za spašavanje okruženi s nekoliko američkih ratnih brodova na pučini Indijskog oceana, oko 200 nautičkih milja od obala Somalije.

>> Kapetan se dobrovoljno javio da bi spriječio krvoproliće

U vodama Adenskog zaljeva i Roga Afrike, u kojima operiraju somalski gusari u petak su okončane dvije otmice brodova, a u subotu se dogodila nova sa zauzimanjem talijanskog ocenskog remorkera Buccaneer u čijoj je 16-članoj posadi i jedan hrvatski pomorac.