Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brod otplovio prema Mombasi

Kapetan se dobrovoljno javio da bi spriječio krvoproliće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kontejnerski brod 'Maersk Alabama', što su ga nakratko oteli gusari ispred somalskih obala, nastavio je plovidbu prema kenijskoj luci Mombasi, a kapetana broda Richarda Phillipsa gusari još drže kao taoca, izvijestili su američki mediji.

Kapetan Phillips navodno se dobrovoljno javio da ga uzmu za taoca kako bi se izbjeglo krvoproliće koje je prijetilo pošto je posada svladala jednog od četvorice napadača, izvješćuje TV mreža ABC News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuspjeli pokušaj otmice Pirati plutaju u čamcu, okružili ih brodovi ratne mornarice SAD-a Slika nije dostupna Najmanje 20 članova posade Pirati oteli teretni danski brod

Phillips i četiri somalska gusara ostali su u čamcu za spašavanje s 'Alabame', koji pluta uz američki raketni razarač 'USS Bainbridge' na oko 300 nautičkih milja od somalske obale. Brod 'Maersk Alabama' dobio je nalog brodara Maerska da se uputi prema luci Mombasi u Keniji, gdje bi trebao uploviti u subotu, rekli su američki dužnosnici.

Kapetan Joseph Murphy, otac prvog časnika na brodu 'Alabami' Shanea Murphya, rekao ja za ABC News da je primio telefonski poziv brodara u kojem mu je rečeno da brod plovi prema Keniji i da je sada na njemu 18-člana naoružana straža.

Na mjesto izgreda treba stići i drugi američki ratni brod 'USS Halyburton', a treći brod je isplovio iz Džibutija, rekao je američki dužnosnik. Američki State Department objavio je kako se čini sve za oslobađanje kapetana Phillipsa, a državna tajnica Hillary Clinton je kazala kako je čamac za spašavanje u kojem su kapetan i otmičari navodno ostao bez goriva.

FBI je objavio da je jedan od njegovih stručnjaka za pregovore, koji se nalazi u Quanticu pokraj Washingtona, 'aktivno uključen u pregovore'. Ministar pravosuđa Eric Holder rekao je kako još nije siguran što učiniti s gusarima ako budu zarobljeni: dovesti ih u SAD i suditi im ili ih predati Keniji, koja je izrazila spremnost za takva suđenja.

Riječ je o prvoj otmici broda s američkom posadom u zadnje četiri godine, otkako su učestali gusarski napadi uza somalske obale i u Adenskom zaljevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene