Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduzete mu sve titule

Pionir kloniranja osuđen zbog prijevare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši znanstvenik iz Južne Koreje, Hwang Woo-suk, nekadašnji 'pionir kloniranja', diskreditiran i izbačen iz znanstvene zajednice zbog falsificiranja rezultata u dva ključna istraživanja s matičnim stanicama, osuđen je u ponedjeljak uvjetno na dvije godine zatvora zbog prijevare, priopćeno je iz sudskog izvora.

Do osude dolazi po završetku suđenja započetog u lipnju 2006. Državno odvjetništvo je zatražilo četverogodišnju zatvorsku kaznu. Znanstvenik od 56 godina optužen je u svibnju 2006. za prijevaru, pronevjeru sredstava i kršenje zakona o bioetici, za što je mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju pet godina. U ponedjeljak je proglašen krivim samo za pronevjeru sredstava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Trebamo se zabrinuti" Đikić o porastu broja zaraženih: "U ozbiljnoj smo situaciji, a najgora je greška dopuštanje da noćni klubovi rade" Slika nije dostupna bilo bi tisuće zaraženih Znanstvenik iz Vladina Savjeta za borbu protiv pandemije: "Da smo mjere uveli mjesec dana kasnije imali bismo 500 mrtvih"

Nekadašnjem heroju kloniranja oduzete su sve sveučilišne i znanstvene titule i zabranjena istraživanja. Proglasili su ga krivim 2006. godine kolege sa Seulskog sveučilišta zbog falsificiranja rezultata u dva istraživanja matičnih stanica u cilju terapeutskog kloniranja. Hwang i njegov tim objavili su rezultate koji su smatrani svjetskim probojem u generiranju genetički specifičnog tkiva za liječenje i obnovu razorenih organa i terapiju kod bolesti poput Alzheimerove. Međutim, pokraj 2005. istražni tim Nacionalnog sveučilišta u Seoulu objavio je da su Hwang i njegov prateći tim znanstvenika namjerno falsificirali vitalne podatke u oba ključna istraživanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene