Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski fiziolog Robert Edwards, koji je pomogao u liječenju ljudske neplodnosti razvojem 'in vitro oplodnje', dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2010., objavio je švedski institut Karolinska.


Nobelov odbor u institutu Karolinska odabrao je za ovogodišnjeg laureata znanstvenika s britanskog sveučilišta Cambridge za razvoj 'in vitro oplodnje' (IVF), što mu donosi novčanu nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (1,08 milijuna eura). U 1968. godini Edwards i Patrick Steptoe završili su rad na izvanmaterničnoj oplodnji ljudskog jajašca i time utrli put za prvu 'bebu iz epruvete' 1978. godine, što je milijunima neplodnih parova u svijetu pružilo priliku za reprodukciju.

Vezani članci Slika nije dostupna Četvero aktivista dobilo 'alternativnog Nobela' Slika nije dostupna Po prvi puta žena dobila Nobela za ekonomiju

>> Po prvi puta žena dobila Nobela za ekonomiju

Steptoe je umro dvadeset godina poslije, a Edwards je 2001. dobio ugledno priznanje za svoj rad Albert Lasker Clinical Medical Research Award. Otada je Edwards ostao podalje od javnosti, no smatra se da je svojim otkrićem pomogao rađanju 4 milijuna djece u svijetu začete potpomognutom oplodnjom.

Medicina je tradicionalno prva od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine. Nagrade za postignuća u znanosti, književnosti te ugledna nagrada za mir prvi su put bile dodijeljene 1901. godine, prema želji poslovnog čovjeka i izumitelja dinamita Alfreda Nobela. (Hina)