Respirator, ilustracija
Respirator, ilustracija Foto: Getty Images

Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne toksične čestice koje mogu izazvati rak.


Pjena se koristi za prigušivanje zvuka uređaja, a može se razgraditi na male čestice koje se lako udišu i iritiraju dišne ​​putove, priopćila je skupina najavljujući opoziv.

Vezani članci Toni Kljaković Gašpić Pogoršava se stanje s koronom u Splitu: "Nikad nije bilo gore. Sve je više mladih, situacija nije dobra" Respirator, ilustracija Ravnatelj riječkog KBC-a: ''Broj pacijenata na respiratoru je u kontinuiranom porastu. U pripremi su dodatni kapaciteti''

Raspadom pjene nastaju plinovi koji također mogu biti toksični i nose rizik obolijevanja od raka, priopćila je tvrtka.

Izvršni direktor Philipsa Frans van Houten najavio je da će kompanija povući između tri i četiri milijuna respiratora i strojeva za asistenciju u disanju kod slučajeva apneje u snu.

U poslovnom izvješću za prvo tromjesečje kompanija je objavila da je za rješenje tog problema izdvojeno 250 milijuna eura, a sada planiraju izdvojiti još 250 milijuna.

Godinu dana za zamjenu i popravak

"Uporabit ćemo sve svoje kapacitete i usredotočiti se u potpunosti na zamjenu i popravak tih uređaja", dodao je Van Houten. Za to će im vjerojatno trebati godinu dana, piše Reuters.

"Zbog toga nećemo moći namiriti nove kupce, pa će na tom području doći do nestašice", dodao je.

Iz Philipsa pozivaju korisnike uređaja za asistenciju pri disanju u slučaju apneje u snu (CPAP) da ih prestanu koristiti. Oko dvije trećine tih uređaja prodaje se u SAD-u.

Liječnici koji pacijente održavaju na životu s pomoću respiratora morat će odlučiti je li potencijalna opasnost od raspada pjene veća od ostalih rizika, navode iz kompanije i dodaju da do danas nije bilo izvješća o smrti kao posljedici problema s pjenom.

Surađuju sa zdravstvenim vlastima

Glasnogovornik Philipsa Steve Klink rekao je da je tvrtka primila pritužbe na uređaje, no i da surađuje sa zdravstvenim vlastima na sigurnoj zamjeni za pjenu, ali prvo mora proći provjere i ispuniti regulatorne zahtjeve.

Taj novi problem negativno će utjecati na prihod odjela koji proizvodi sporne uređaje, no dobri rezultati u drugim dijelovima poslovanja nadoknadit će taj pad, procjenjuju u kompaniji.

U travnju su objavili da im je temeljna dobit u prvom tromjesečju porasla za 74 posto, na 362 milijuna eura. Prihod mu je porastao devet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratni faktori.