Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica za urotu

Petorica proglašena krivim za napad na Fort Dix

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorica muškaraca, među kojima su trojica kosovskih Albanaca, proglašeni su krivima za sudjelovanje u uroti s ciljem ubijanja američkih vojnika u bazi Fort Dix, u New Jerseyu, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Optuženici su oslobođeni optužbe za pokušaj ubojstva, no i s krivnjom za urotu mogu biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, rekao je glasnogovornik ministarstva. Porota je vijećala šest dana prije donošenja presude, dok je samo suđenje trajalo osam tjedana.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Šestorica muškaraca uhićeni su 7. svibnja 2007. u New Jerseyu, nakon što su su se dvojica od njih tajno sastala s zaštićenim svjedokom vlade kako bi 'kupili tri automatske puške AK-47 i četiri poluautomatske puške M-16, koje su trebali koristiti u napadu planiranom od siječnja 2006.', navodi se u optužnici.

Šesti optuženi, Agron Abdullahu, također kosovski Albanac, u listopadu je priznao krivnju za nabavku oružja ilegalnim useljenicima, u okviru nagodbe s tužiteljima, prema kojoj je osuđen na 20 mjeseci zatvora i tri godine uvjetno. Abdullahu je pred sudom u listopadu rekao da su on i turski državljanin Serdar Tatar od siječnja 2006. do svibnja 2007. nabavljali oružje braći Dritanu, Shainu i Eljvir 'Elvis' Duki, koji su u SAD boravili ilegalno.

Tatar i Abdullahu su imali status legalnih useljenika, dok je jedini američki državljanin među optuženima bio Mohamad Ibrahim Shnewer, podrijetlom iz Jordana. Njihova navodna urota na napad na Fort Dix otkrivena je kada su dvojica optuženih donijeli 8-milimetarsku snimku 10-člane skupine koja vježba s oružjem uz uzvike 'Alahu Akbar', u trgovinu Circuit City-a u Maunt Laurelu, New Yersey, tražeći da se snimka prebaci u DVD format. Namještenik Circuit City-a koji je vidio snimku, prijavio je policiji.

Pokrenuta je istraga protiv muškaraca koji su živjeli u južnim predgrađima Philadelphije, na području New Jerseya, a imali su pristup 40 km udaljenom Fort Dixu, jer je jedan od optuženih u bazu dostavljao pizze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene