Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebni predstavnik i voditelj izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, Danac Peter Sorensen predao je u Sarajevu vjerodajnice predsjedništvu BiH, pozivajući u prvom medijskom istupu vlasti BiH da predanije rade na približavanju europskim integracijama.


Među prvim potezima BiH koje Sorensen očekuje jest ispunjavanje uvjeta kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom. 'Kako bi SSP stupio na snagu potrebna je potpuna provedba privremenog sporazuma koji je na snazi. To ponajprije znači prihvaćanje zakona o državnoj pomoći kao i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava', rekao je danski diplomat na čelu ureda posebnog predstavnika u BiH (EUSR).

Dodao je da je Europska unija spremna pomoći pri provedbi popisa pučanstva, što je jedan od ključnih dokumenata potrebnih BiH za podnošenje prijave za kandidacijski status. Svi napori ureda EUSR-a zajedno s vlastima u BiH bit će usmjereni na približavanje Europskoj uniji, najavio je Sorensen. 'Iznad svega stoji zajednički napor domaćih vlasti BiH i predanost građana, što je jednostavno neophodno za stvarnu perspektivu prema EU', rekao je danski diplomat.

Sorensen nije odbacio mogućnost da Europska unija kazni političare koji budu otvorena zapreka za provedbu potrebnih reformi što je navedeno i u zaključcima Vijeća Europske unije o BiH. 'Ukoliko budu postojale ikakve prijetnje stabilnosti i ustavu BiH, postoji mogućnost da EU predloži zemljama članicama pribjegavanje ovim mjerama', istaknuo je Sorensen. Pozvao je političare da se dogovore o uspostavi vlasti u zemlji, ali je odbacio mogućnost da će biti posrednik u tome procesu.

Danskog diplomata Petera Sorensena u svibnju je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Catherine Ashton imenovala posebnim predstavnikom EU u BiH. Od 1. rujna tu dužnost više ne obnaša austrijski diplomat Valentin Inzko, koji ostaje na čelu Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Do dolaska u BiH, Sorensen je bio voditelj misije izaslanstva EU u Makedoniji te je proveo oko 15 godina na raznim dužnostima u zemljama jugoistočne Europe. (Hina)

Vezani članci Andrej Plenković i Dragan Čović Plenković: ''Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u BiH'' Goran Navojec Goran Navojec sasvim otvoreno o najkontroverznijem gastronomskom pitanju, gdje se jedu najbolji ćevapi?
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju