Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodijeljene prestižne nagrade

Pet Pulitzera otišlo u ruke The New York Timesovih novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći američki dnevni list The New York Times u ponedjeljak je primio pet prestižnih Pulitzerovih nagrada za novinarstvo, uključujući i onu za otkrivanje skandala s prostitukom, koji je koštao položaja i karijere guvernera države New York Eliota Spitzera.

Od pet Pulitzera, redakcija NY Timesa nagrađena je u kategorijama 'breaking news' (presudne vijesti) izvještavanja i međunarodnog izvještavanja, za istraživačko novinarstvo nagrađen je novinar lista David Barstow, za umjetničku kritiku Holland Cotter, a za fotografiju Damon Winter.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačno priznanje profesionalizma Internetski mediji ulaze u trku za Pulitzerovu nagradu Slika nije dostupna The Washington Post osvojio šest Pulitzerovih nagrada

Glavni konkurent NY Timesa, The Washington Post nagrađen je samo u kategoriji komentara, za pisanje Eugene Robinsona. Dva Pulitzera odnio je St. Petersburg Times s Floride, kao redakcija, za nacionalno izvještavanja i Lane DeGregory za reportažu. U prestižnoj kategoriji 'javne službe' nagrađen je The Las Vegas Sun za "hrabro izvještavanje" Alexandre Berzon o učestalim pogibijama građevinskih radnika na gradilištima u centru Las Vegasa, koje je dovelo od jačanja sigurnosti i poboljašnja radnih uvjeta.

Nagrada za objavu sms poruka eksplicitnog sadržaja

The Detroit Free Press nagrađen je za lokalno izvještavanje, zbog objave 'sms' poruka sa seksualno eksplicitnim sadržajem, između gradonačelnika Detroita Kwame Kilpatricka i njegove suradnice, koji su rezultirali gradonačelnikovom smjenom i odlaskom u zatvor, zbog laganja u istrazi. Pulitzer za lokalno izvještavanja pripao je i East Valley Tribune-u iz grada Mesa, u Arizoni, zbog otkrivanja da šerifova usredtočenost na problem imigranata šteti istragama ostalih zločina.

Novinarke Los Angeles Timesa, Bettina Boxall i Julie Cart, nagrađene su u kategoriji analitičkog izvještavanja, za seriju napisa o borbi sa šumskim požarima u Kaliforniji. Pulitzer za pisanje uvodnika pripao je Marku Mahoneyu iz The Post-Stara, lista s nakladom od 30.000 primjeraka iz gradića Glen Falls u državi New York. Mahoney je u svojim uvodnicima pozivao stanovnike tog uglavnom ruralnog područja da traže odgovornost od lokalnih vlasti, navodi se u obrazloženju.

Pulitzer za seriju fotografija oluje

Pulitzer za političku karikaturu osvojio je Steve Breen iz The San Diego Union-Tribunea. Nagrada za 'breaking' (presudnu) fotografiju pripala je Patricku Farrellu iz The Miami Heralda, za seriju fotografija o olujama koje su 2008. poharale Haiti. Nagrade su objavljene nakon jedne od najdepresivnijih godina u povijesti novinske industrije, s otpuštanjem novinara, stečajevima i prestankom izdavanja koje su donijeli recesija i egzodus čitatelja i oglašivača na Internet, komentira agencija AP.

Ni jedna nagrada internetskim medijima

Po prvi puta su u krug kandidata za Pulitzerovu nagradu mogle ući i novinske organizacije koje objavljuju samo online, no niti jedan isključivo internetski medij nije nagrađen. Pulitzer je naprestižnija nagrada u američkom novinarstvu i godišnje je dodjeljuje Sveučilište Columbia na preporuku 19-članog odbora. Svaku nagradu prati i novčani dio od 10.000 dolara, izuzev nagrade za 'javnu službu' uz koju se prima zlatna medalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene