Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabrano 5 novih članica

Propalo Putinovo lobiranje: Ukrajina nova članica UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet novih članica UN-a izabrane su dizanjem ruku, a od 193 zemlja članica Opće skupštine za Ukrajinu se izjasnilo 117, a za Senegal 187 zemalja.

Japan, Ukrajina, Egipat, Senegal i Urugvaj izabrani su u četvrtak u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kao nestalne čalnice.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Miss Japana Brojne kontroverze Miss Japana iz Ukrajine odrekla se krune: Razlog nije onaj koji mislite

Tih pet zemalja će ući u Vijeće sigurnosti 1. siječnja na dvogodišnji mandat.

Izabrane su na glasanju dizanjem ruku, a od 193 zemlja članica Opće skupštine za Ukrajinu se izjasnilo 117, a za Senegal 187 zemalja.

Vijeće ima 15 članica, od kojih 5 stalnih ( SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija) koje jedine imaju pravo veta. Polovica od deset drugih nestalnih članica mijenja se svake godine na regionalnoj bazi.

DETALJNA ANALIZA Je li ovo najveći Putinov strah?

Na društvenoj mreži Facebook je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ocijenio da izbor njegove zemlje otvara nove mogućnosti za Ukrajinu da štiti svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost kojima prijeti proruska pobuna na istoku zemlje.

On je izrazio zadovoljstvo osnivanjem svjetske pro-ukrajinske koalicije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je obećao da će njegova zemlja biti najbolji čuvar povelje UN-a i da će se Kijev zalagati za svoju borbu i svoje vrijednosti.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry je naglasio da će njegova zemlja ući u Vijeće sigurnosti u trenutku kada je međunarodna zajednica suočena s brojnim izazovima na Bliskom istoku, sukobima i krizama u Siriji, Jemenu, Libiji i između Izraela i Palestinaca.

Za jedanaesto sudjelovanje u VS, Japan će se truditi pojačati mirovne operacije, posebice u Africi, izjavio je japanski veleposlanik Motohide Yoshikawa.

Tokio će budno nadzirati ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Prioriteti Urugvaja, koji se vraća u Vijeće nakon 50 godina odsutnosti, bit će ljudska prava i mirno rješenje sukoba kao i mir u zemljama u kojima su nazočne njegove postrojbe, posebice na Haitiju, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Guillermo Valles.

Senegalski ministar vanjskih poslova Mankeru Ndijaye drži da se Vijeće mora mobilizirati u borbi protiv terorizma i ekstremizma u Africi, posebice protiv prijetnje islamističke skupine Boko Haram.

Pet novih članica će od siječnja zamijeniti Jordan, Čad, Nigeriju, Litvu i Čile. Druge nestalne članice su Angola, Malezija, Novi Zeland, Španjolska i Venezuela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene