Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peruanski dužnosnici zatvorili su 240 državnih zavoda za transfuziju krvi nakon što su najmanje četiri osobe zaražene virusom HIV-a pri transfuziji krvi u javnoj bolnici.


Peruanski ministar zdravstva Carlos Vallejos izjavio je da će istražno povjerenstvo, koje će uključiti i dužnosnike Svjetske zdravstvene organizacije, provesti istragu u zavodima za transfuziju, u kojima se čuvaju zalihe krvi.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija ide u novo zatvaranje: Zabranjeno kretanje između regija, maske na otvorenim, za Uskrs okupljanje najviše šest osoba Slika nije dostupna Raste broj zaraženih virusom HIV-a u BiH!

"Ova situacija ne smije se nastaviti. Svi peruanski zavodi za
transfuziju bit će pregledani", rekao je Vallejos na konferenciji za novinare.

Istraga Ministarstva zdravstva otkrila je da je Judith Rivera, majka četvero djece, zaražena virusom HIV-a nakon što je primila transfuziju krvi tijekom operacije tumora na maternici u travnju u državnoj bolnici u lučkom gradu Callaou.

Vallejos je potvrdio još tri slučaja, među njima i onaj 11-mjesečnog djeteta u istoj bolnici.

Jučer je 17-godišnji mladić izjavio za lokalne medije da je
također zaražen HIV-om nakon što je primio transfuziju u bolnici, no ministar još nije potvdio taj slučaj.

Jose Cruz, savjetnik za krv i laboratorijsku sigurnost u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je da je stanje u peruanskih stanicama za prikupljanje krvi zabrinjavajuće.

Dodao je da se Peru, zajedno s Bolivijom, Kolumbijom i Meksikom, nalazi na listi država koje su propustile obaviti preliminarne testove na bolesti za svu krv koju prikupljaju u zavodima.

Prema nedavnom izvješću njegove organizacije, gotovo četvrtina peruanskih zavoda za transfuziju nije pravilno testirana, no ministar Vallejos tvrdi da Peru ispunjava međunarodne standarde što se tiče testiranja donirane krvi.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 93 tisuće Peruanaca, od njih ukupno 27 milijuna, zaraženom HIV-om.