Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peru je 2009. postao prvi svjetski proizvođač listova koke, osnove za proizvodnju kokaina, prestigavši Kolumbiju u kojoj je proizvodnja u opadanju, stoji u izvješću UN-a objavljenom.


Tijekom 2009. Peru je proizveo 119.000 tona kokina lišća, u odnosu na 103.000, koliko je proizvela Kolumbija, izvijestio je predstavnik UN-ova Ureda za borbu protiv droge i kriminala u Kolumbiji, Aldo Lale.

Vezani članci Jastreb i koka Jastreb se namjerio na krivu koku, sve životinje priskočile u pomoć Predsjednik Zoran Milanović Milanović o stravičnim ubojstvima: "Nasilni muškarci u određenoj dobi postaju opasni za sebe i svoju okolinu, kad polude, osjećaju se frustrirano..."

Površina na kojoj se koka uzgaja u Kolumbiji još je uvijek vrlo velika i iznosi oko 68.000 hektara, no već četiri godine zaredom postupno se smanjuje (za oko 16 posto), za razliku od Perua gdje se povećala na 59.900 hektara (što je povećanje za oko 6,8 posto). U Boliviji je površina na kojoj se uzgaja lišće koke neznatno povećana (oko jedan posto), te iznosi oko 30.900 hektara.

‘Ako se ovakva tendencija nastavi, Peru će uskoro prestići Kolumbiju i postati prvi proizvođač kokaina u svijetu, a to je mjesto od 1990. držala Kolumbija’, rekao je direktor UN-ova Ureda za borbu protiv droge i kriminala Antonio Mario Costa.
Kolumbija je u ovome trenutku još uvijek prvi svjetski proizvođač kokaina, unatoč konstantnom padu proizvodnje, s 600 tona u 2007., 430 tona u 2008. te 410 tona u 2009.

No u izvješću se ne iznose brojke o proizvodnji kokaina za Peru ni za Boliviju. Poznato je da su u Peruu tijekom 2008. proizvedene 302 tone kokaine, što je za 4,1 posto više u odnosu na 2007. Bolivija je, kao treći svjetski proizvođač proizvela 113 tona (plus 9 posto).

Costa je ocijenio da je konstantan pad proizvodnje i kultiviranja koke u Kolumbiji rezultat ‘dobre politike kontrole droge što je, uz pomoć američke financijske pomoći od 2000. u iznosu od oko šest milijardi dolara provodi kolumbijska vlada’. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju