Vulkan na planini Redoubt u Aljaski eruptirao je prvi puta u 20 godina, a pepeo koji izbacuje prijeti zračnom prometu i obližnjim selima. U sljedećim danima očekuju se i nove erupcije.


Pepeo između ostalog može smanjiti vidljivost, onesposobiti strojeve, onemogućava disanje i onečišćuje vodovodni sustav. Vulkanski pepeo zameo je grad Trapper Creek, ali očekuje se da pepela neće pasti još mnogo.

Vezani članci Erupcija vulkana na Islandu Prve spektakularne snimke: Nakon 40 tisuća potresa proteklih tjedana eruptirao vulkan na jugozapadu Islanda Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima"

Prva se velika erupcija dogodila u nedjelju u 10.38 sati prema pacifičkom vremenu, a slijedile su manje erupcije. 3.108 metara visok vulkan, na području 170 kilometara udaljenom od Anchorage, najvećeg aljaskog grada s oko 260.000 stanovnika, pokazivao je znakove moguće erupcije protekla dva mjeseca.

Za sada Anchorage nije imao problema s vulkanskim pepelom, koji se raspršuje sjeverno od vulkana. Posljednji je put ovaj vulkan bio aktivan u prosincu 1989., a tada je eruptirao gotovo pet mjeseci. Pepeo pada po nekoliko gradova, a u opservatoriju kažu da je svaka od pet erupcija trajala 10 do 20 minuta što je uzrokovalo oblak visine 15.000 metara.