Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivan vulkan u Aljasci

Pepeo nakon erupcije zasuo gradić u Aljasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan na planini Redoubt u Aljaski eruptirao je prvi puta u 20 godina, a pepeo koji izbacuje prijeti zračnom prometu i obližnjim selima. U sljedećim danima očekuju se i nove erupcije.

Pepeo između ostalog može smanjiti vidljivost, onesposobiti strojeve, onemogućava disanje i onečišćuje vodovodni sustav. Vulkanski pepeo zameo je grad Trapper Creek, ali očekuje se da pepela neće pasti još mnogo.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Prva se velika erupcija dogodila u nedjelju u 10.38 sati prema pacifičkom vremenu, a slijedile su manje erupcije. 3.108 metara visok vulkan, na području 170 kilometara udaljenom od Anchorage, najvećeg aljaskog grada s oko 260.000 stanovnika, pokazivao je znakove moguće erupcije protekla dva mjeseca.

Za sada Anchorage nije imao problema s vulkanskim pepelom, koji se raspršuje sjeverno od vulkana. Posljednji je put ovaj vulkan bio aktivan u prosincu 1989., a tada je eruptirao gotovo pet mjeseci. Pepeo pada po nekoliko gradova, a u opservatoriju kažu da je svaka od pet erupcija trajala 10 do 20 minuta što je uzrokovalo oblak visine 15.000 metara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene