Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nelagoda u Washingtonu

Pentagon upozorava: Kina (izgleda) vježba pilote za napade na SAD

Kineski bombarder (Foto: Arhiva/AFP)
Kineski bombarder (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Američki Pentagon u svojem novom izvješću ocjenjuje da Kina aktivno razvija svoju flotu strateških bombardera te da "vrlo izgledno" uvježbava svoje pilote za misije kojima je cilj bombardiranje tla SAD-a.

"Tijekom posljednje tri godine Narodna oslobodilačka vojska Kine (PLA) munjevito je proširila operativno područje svojih bombardera, stječući pritom značajno iskustvo u morskim regijama te izgledno uvježbavajući udare na američke i savezničke ciljeve", stoji u godišnjem specijaliziranom izvješću Pentagona za Kinu koje prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati

Isto izvješće tvrdi da Kina radi i na proširenju svojih nuklearnih sposobnosti na njihove strateške bombardere, naglašavajući kako je kinesko ratno zrakoplovstvo "ponovno dobilo nuklearne misije".

"Uporaba i integracija nuklearno sposobnih bombardera za Kinu bi značila, po prvi put, trijadu sustava za nuklearno djelovanje raširenih preko kopna, mora i zraka", navodi se u izvješću.

Činjenica jest i nije tajna da je kineski predsjednik Xi Jinping izrazio želju za modernizacijom čitave kineske vojske te iskorjenjivanjem korupcije u njezinim redovima. S tim u vezi, u izvješću Pentagona tvrdi se da PLA prolazi "najtemeljitiju rekonstrukciju u svojoj povijesti, kako bi prerasla u silu sposobnu djelovati u udruženim operacijama".

Podsjetimo, SAD je početkom 2018. godine objavio novu obrambenu strategiju u kojoj je Kina proglašena dugoročnim strateškim protivnikom.

U konačnici, izvješće tvrdi da Kina radi na razvoju "nevidljivog" strateškog bombardera s nuklearnim sposobnostima, koji bi mogao ući u službu u idućih deset godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene