Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prijetnje bez presedana"

Amerika ide u modernizaciju najopasnijeg oružja

Ispaljivanje projektila (Foto: AFP)
Ispaljivanje projektila (Foto: AFP) Foto: Afp
Pentagon je u petak objavio izvješće o američkim nuklearnim kapacitetima u kojemu poziva na modernizaciju snaga kako bi zemlja ostala vjerodostojna nuklearna sila.

Ministar obrane Jim Mattis rekao je da je izvješće objavljeno u kritičnom trenutku u američkoj povijesti kad se SAD suočava s međunarodnom sigurnosnom situacijom koja je kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg drugog doba nakon Hladnog rata.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Pothranjeno dijete - 3 užasu se ne nazire kraj Biden odugovlači: "Djeca u Gazi umiru od pothranjenosti i spašavanje njihovih života pitanje je sati"

"U ovome trenutku nije moguće odgađati modernizaciju naših nuklearnih snaga želimo li i dalje ostati snažna nuklearna sila", rekao je Mattis.

U izvješću se poziva na novu nuklearnu strategiju koja bi bila fleksibilna i točno prilagođena. Naglašava se potreba modernizacije i obnove nuklearnog trojstva - interkontinentalnih balističkih projektila, projektila koji se lansiraju s podmornica i zrakoplova sposobnih za nošenje nuklearnog oružja.

Pentagonu mora biti prioritet izmjena trojstva kao i zapovjednog i kontrolnog sustava, ističe se u izvješću.

"Naše nuklearno trojstvo čuva nas preko 70 godina. Ne možemo si dopustiti da postanemo zastarjeli", rekao je zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan na konferenciji za novinare.

U izvješću se kaže da su, dok SAD nastavlja smanjivati svoju zalihu nuklearnog oružja, druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, krenule u suprotnom smjeru.

Mattis je također naveo sjevernokorejske nuklearne i balističke pokuse i iransko zadržavanje nuklearnih tehnoloških kapaciteta, unatoč sporazumu.

To predstavlja "raspon raznih prijetnji bez presedana" koje stvaraju sve veću nesigurnost i opasnost, kazao je Mattis. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene