Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran ne pokazuje 'nikakve znakove' da će zatvoriti Hormuški tjesnac, strateški prolaz za pomorski prijevoz nafte, rekao je danas glasnogovornik Pentagona George Little koji je ocijenio da se vatren govor Teherana mora 'smiriti'.


'Ne vidimo nikakve znake djelovanja Iranaca radi zatvaranja tjesnaca', rekao je novinarima Little koji smatra da bi SAD 'znao' da su poduzeli akcije u tome smislu. 'Čuli smo mnoge izjave, ali nismo čuli ništa' o djelovanju u tom smislu, dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran: Srušili smo američku bespilotnu letjelicu! Slika nije dostupna Iranci pokušali srušiti američku bespilotnu letjelicu

>> Iran za veljaču najavio nove vježbe u Hormuzu

Po mišljenju glasnogovornika, 'riječi Iranaca su veoma oštre i stvari se moraju smiriti'. Napetost između Teherana i Washingtona raste od prošlog tjedna kada je Iran u više navrata upozoravao na američku vojnu nazočnost u Perzijskom zaljevu, potaknuvši strah od mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca kojim prolazi 35 posto svjetske sirove nafte.

Usprkos tim prijetnjama, Washington je rekao da će zadržati svoje ratne brodove u zaljevu, a Bijela kuća je ocijenila da upozorenja Irana govore o njegovoj 'slabosti' i o djelotvornosti sankcija protiv njegova spornog nuklearnog programa. Zbog napetosti s Iranom i stanja u Nigeriji, cijena nafte ovih je dana premašila 100 dolara. (Hina)