Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne miješajte se'

Pentagon i NATO traže suzdržanost od ukrajinske vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poruci na Twitteru američki general Philip Breedlove, NATO-ov vrhovni zapovjednik za Europu zatražio je da "odgovorni čelnici izbjegnu upotrebu vojne sile protiv ukrajinskoga naroda".

Čelnici NATO-a u srijedu su ukrajinskom čelništvu poručili da se suzdrži od upotrebe vojne sile protiv prosvjednika, a Pentagon je ponovio upozorenje ukrajinskoj vojsci da se ne miješa u sve snažnije prosvjede protiv režima, dok se Kijev oporavlja od najgoreg nasilja zabilježenog od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskoga Saveza.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

U poruci na Twitteru američki general Philip Breedlove, NATO-ov vrhovni zapovjednik za Europu zatražio je da "odgovorni čelnici izbjegnu upotrebu vojne sile protiv ukrajinskoga naroda", te pozvao na dijalog.

Šef sigurnosti: Radikali su zaplijenili više od 1.500 komada oružja i 100 tisuća metaka!

"Pozivam novo vojno rukovodstvo u Ukrajini da počne dijalog s nama kako bi se ova situacija mirno riješila", napisao je Breedlove.

Nakon nereda u kojima je poginulo 26 ljudi, ukrajinski je predsjednik imenovao novog čelnika glavnoga stožera oružanih snaga.

Krvoproliće u utorak na kijevskome Trgu nezavisnosti potaknulo je i prijetnje zapadnim sankcijama protiv službenoga Kijeva.

Bijela kuća pozvala je ukrajinske vlasti da povuku specijalce, proglase prekid vatre i počnu razgovarati s oporbom, a Pentagon je upozorio "posljedicama" umiješa li se ukrajinska vojska u gušenje demonstracija.

"Ministarstvu obrane drago je što ukrajinske oružane snage nisu uvučene u ovu krizu. Pozivamo ih da i ostanu sa strane", rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren. "Sudioništvo bi dovelo do posljedica u našim vojnim odnosima", dodao je.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene