Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon će ponoviti natječaj za zrakoplove-cisterne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon će ponoviti natječaj za nabavu novog zrakoplova-cisterne za ratno zrakoplovstvo, vrijedan 35 milijarda dolara, zato što su utvrđene pogreške u prvom natječaju kojim je, umjesto Boeingu, posao pripao kompaniji Northrop Grumman i europskom EADS-u, proizvođaču Airbusa, objavio je ministar obrane Robert Gates.

Natječaj će nadzirati izravno Gatesov ured, odnosno John Young, voditelj nabave oružja u Pentagonu, a ne ratno zrakoplovstvo, a Gates je u srijedu rekao kako se nada da će odluka biti donesena do prosinca, s obzirom na to da je sadašnji postupak već daleko odmaknuo.

Pročitajte i ovo Nasljednik državne odvjetnice - 2 Izgledan odabir Dnevnik Nove TV doznaje tko je kandidat koji bi mogao naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek: "DORH u ovom trenutku treba nešto što dugo nije imao" Magdalena Dovečer nagodio se Priznao da mu je nećakinja namještala natječaj: Oboje dobili rad za opće dobro umjesto zatvora

"Vladin ured za reviziju prihvatio je osam od više od stotinu prigovora upućenih na ugovor. U novom ćemo natječaju voditi računa o svim tim prigovorima i tražit ćemo izmijenjene ponude", izjavio je Gates na briefingu za novinare u Pentagonu.

Ratno zrakoplovstvo u veljači ove godine dodijelilo je ugovor za isporuku 179 zrakoplova-cisterna Northrop Grummanu i EADS-u što je izazvalo prosvjed Boeinga i njegovih zaštitnika u Kongresu.

Kongresnici iz država Washingtona i Kanzasa u kojima Boeing ima pogone izvršili su snažan pritisak na ratno zrakoplovstvo da se taj ugovor poništi.

Iako jedan od najvećih u povijesti Pentagona, taj je ugovor samo prvi od planirana tri vrijedna oko stotinu milijarda dolara kojima će se u idućih trideset godina zamijeniti šestotinjak dotrajalih zrakoplova-cisterna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene