Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni izmanipulirani

Kupujete polovni automobil u Njemačkoj? Čuvajte se varalica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo trećina svih polovnih automobila prodanih u Njemačkoj povezana je s prijevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju brojače prijeđenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu, objavio je njemački autoklub ADAC.

Kupci automobila česte su žrtve prijevare s kilometražom, što se teško otkriva posebice ako su manipulirani i dokumenti vozila, upozorava ADAC. Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeftino je opasno! [PREDSTAVLJAMO] Rezultati testa dječjih auto sjedalica (12/2014) Slika nije dostupna Ostavka urednika SKANDAL Najveći europski autoklub lažirao izbor za auto godine

Naprave za resetiranje brojača prijeđenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće manipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

Proizvodnja vozila porasti će za 21 milijun jedinica do 2021. godine

U Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojače prijeđenih kilometara na desetcima luksuznih talijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao ih i zatim prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milijuni rabljenih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Muenchenu, kad je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara. Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulirano.

ADAC savjetuje kupcima da pomno pregledaju automobil prije kupnje, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sjedala i tepisi u automobilu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene