Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Paul Wolfowitz podnosi ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz (69) objavio je da će podnijeti ostavku na tu dužnost koja će stupiti na snagu 30. lipnja, čime je okončan dugotrajni spor oko promaknuća i povišice koju je godine 2005. isposlovao za svoju partnericu Shahu Rizu, bivšu dužnosnicu banke.

"Danas objavljujem da ću podnijeti ostavku kao predsjednik Svjetske banke koja će stupiti na snagu na kraju fiskalne godine (30. lipnja 2007.)", naveo je Wolfowitz u priopćenju koje je objavila Svjetska banka.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

Posebna interna komisija WB ranije je utvrdila kako je Wolfowitz u spornom slučaju bio u "sukobu interesa" i prekršio kadrovska pravila banke.

Odbor izvršnih direktora mu je u četvrtak, nakon trodnevnog
vijećanja, pružio moralnu odstupnicu, navodeći u priopćenju kako je Wolfowitz "pružio jamstva da je postupao etično i u dobroj vjeri u onom za što je vjerovao da je u najboljem interesu institucije, i mi to prihvaćamo".

Wolfowitz, koji se tjednima odupirao pritisku da podnese ostavku i to je činio do zadnjeg trenutka, u svom je priopćenju, objavljenom na web stranici banke "izrazio zadovoljstvo što je odbor prihvatio njegova jamstva da je postupao etično".

Poručio je kako "najsiromašniji narodi na svijetu, posebno oni u subsaharskoj Africi, zavrijeđuju najbolje što im možemo pružiti", te istaknuo kako je "nužno pronaći način da se krene naprijed".

Wolfowitz, bivši zamjenik američkog ministra obrane i jedan od arhitekata invazije na Irak 2003., na čelu Svjetske banke proveo je dvije godine, a proturječja oko njegova predsjedavanja tom međunarodnom financijskom institucijom za razvoj i borbu protiv siromaštva trajala su od njegovog dolaska za predsjednika 2005.

Europske zemlje, koje su bile protiv rata u Iraku, protivile su se njegovu dolasku u WB, a na kraju su u aferi koja je rezultirala
njegovom ostavkom odnijele prevagu, prisilivši Bushovu administraciju da odustane od podrške koju mu je pružala, jer je u tome ostala potpuno usamljena.

Europske zemlje predvodile su zahtjeve za Wolfowitzevom ostavkom, koje je podržavao veliki dio osoblja banke, bivši dužnosnici banke i neki političari američke Demokratske stranke. 

Bijele kuća je objavila kako je predsjednik George W. Bush nevoljko prihvatio njegovu ostavku, ali je istodobno najavila kako će uskoro obznaniti ime kandidata za Wolfowitzeva nasljednika, kako bi se primopredaja ovlasti mogla uredno obaviti.

Na čelu Svjetske banke, po desetljećima dugoj tradiciji nalazi se Amerikanac, budući da su Sjedinjene Države najveći dioničar banke i daju najveći financijski doprinos njezinu djelovanju.

Odbor izvršnih direktora WB-a u svom priopćenju nije spomenuo financijski aranžman koji je povezan uz Wolfowitzev odlazak s dužnosti, niti je govorio o budućnosti Shahe Rize, stručnjaka WB-a za Bliski istok, čiji je prelazak na rad u State Department 2005. uz oko 60 tisuća dolara povišice izazvao cijelu kontroverzu s kojom se WB bavila proteklih mjesec i pol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene