Patrick Shanahan, šef Pentagona (Foto: AFP)
Patrick Shanahan, šef Pentagona (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi šef Pentagona Patrick Shanahan, koji je u utorak preuzeo funkciju koju je do sada obnašao Jim Mattis, istaknuo je Kinu na vrh svojih prioriteta, rekao je u srijedu dužnosnik američkog ministarstva obrane.


Na sastanku tijekom jutra s glavnim dužnosnicima Pentagona, Patrcik Shanahan je rekao suradnicima da usredotoče napore na provođenje strategije nacionalne obrane koju je razradio njegov prethodnik Mattis, precizirao je taj neimenovani dužnosnik.

Vezani članci Pentagon, ilustracija (Foto: AFP) Sve veće napetosti s Iranom: Pentagon razmišlja o slanju 5000 vojnika na Bliski istok Neredi u Venezueli (Foto: AFP) "Amerika se sprema za intervenciju u Venezueli. Šalju pomoć za koju znaju da neće biti prihvaćena"

Shanahan im je rekao "Zapamtite: Kina, Kina, Kina", naglasivši blago drukčiju orijentaciju od Mattisove, koji je 20. prosinca dao ostavku nakon dubokih neslaganja s predsjednikom Donaldom Trumpom, a koji je Kinu i Rusiju obilježio kao glavne protivnike Sjedinjenih Država.

"U 2019. će naš vodič biti strategija nacionalne obrane", napisao je Shanahan tijekom jutra na Twitteru.

Bivši drugi čovjek Pentagona kojeg je Trump imenovao Mattisovim nasljednikom od 1. siječnja, predvidio je razdoblje tranzicije od dva mjeseca.

Shanahan je zadužio direktora financija Pentagona Davida Norquista da privremeno preuzme funkciju zamjenika ministra obrane. (Hina)