Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeno

Patria: Vrhovni sud potvrdio kazne Janši i suosuđenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski vrhovni sud u srijedu je, po neslužbenim informacijama koje su prenijeli mediji, potvrdio kaznu trojici osuđenih u aferi Patria među kojima je i bivši premijer Janez Janša.

Janši, bivšem brigadiru slovenske vojske Antonu Krkoviču, te poduzetniku Ivanu Črnkoviču, vijeće Vrhovnog suda odbilo je utemeljenost zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Pročitajte i ovo Janez Janša Janez Janša Bivši slovenski premijer pozvao sunarodnjake da se naoružaju: "Vrag je odnio šalu. Pametni su shvatili poziv" Marko Balen Prekretnica u politici Reporter Dnevnika Nove TV iz Ljubljane o razlozima zbog kojih su ljudi glasali protiv Janše, ali jednom mogućem problemu za Hrvatsku

To znači da zatvorske kazne koje im je krajem travnja potvrdio viši sud u Ljubljani ostaju pravomoćne. Preostaje im žalba na ustavnom sudu, a nakon toga na Europskog sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Vrhovni sud potvrdio je da je odluka o slučaju donesena, ali je odbio komentirati njen sadržaj, navodeći da će strankama u postupku rješenje biti dostavljeno u zakonskom roku od 30 dana.

Janša, Krkovič i Črnokovič osuđeni su za nezakonito posredovanje i primanje mita 2006. od finske tvrtke Patria koja je slovenskoj vojsci isporučivala oklopna vozila.

Sva trojica od samog početka afere negiraju navode iz presude, a Janša tvrdi da se radi o politički motiviranoj sudskoj presudi, kako bi ga se udaljilo iz politike.

Janša je u srpnju ove godine na izborima izabran za zastupnika u parlamentu, ali je njegov mandat i dalje sporan.

Neovisna komisija pravnika koja je imenovana kako bi utvrdila odnosi li se i na njega zakonska odredba po kojoj funkciju zastupnika ne može obavljati netko tko je osuđen na više od 6 mjeseci zatvora u srijedu je priopćila da su moguća dva rješenja: prema jednom Janši bi se mandat oduzeo, a prema drugom bi ga zadržao, ali bi njegova zastupnička prava bila suspendirana sve dok boravi u zatvoru na izdržavanju kazne.

Janša je do sada na parlamentarne sjednice dolazio iz zatvora Dob, gdje izdržava dvogodišnju kaznu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene