Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pastor Haggard priznao nabavku droge, ne konzumaciju i seks

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik američkih evangelika, pastor Ted Haggard, koji je u četvrtak podnio ostavku na sve dužnosti nakon optužbi da je prakticirao seks s muškom prostitutkom i konzumirao drogu, naknadno je priznao nabavku droge, ali ne i konzumiranje te plaćanje gay prostitutke za "masažu", ali ne i seks.


Haggard (50) je bio pastor velike Crkve Novog života u Colorado Springsu i predsjednik Nacionalnog evangeličkog saveza (NAE), krovne organizacije 45.000 crkava s 30 milijuna vjernika, jedan od čelnika evangeličkog pokreta i socijalno-konzervativne ideologije u SAD, sa znatnim utjecajem u Republikanskoj stranci predsjednika Georgea W. Busha, Kongresu i u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Nakon što je u četvrtak 49-godišnji Mike Jones u programu lokalnog radija KHOW-AM u Coloradu rekao da je ranije bio gay prostitutka te da mu je Haggard tri godine gotovo svakog mjeseca sve do kolovoza plaćao za seks i tražio da mu nabavlja drogu, pastor je javno zanijekao optužbe, ali je dio priznao u crkvenoj istrazi i podnio ostavku na sve dužnosti.

Jones je u radio programu emitirao i dvije Haggardove telefonske poruke u kojima traži da mu nabavi "metaamfetamin za 100 ili 200 dolara".

- Da, nazvao sam ga da kupi nešto metaamfetamina. No, bacio sam ga. Kupio sam ga za sebe, bio sam u iskušenju ali nisam nikada koristio, izjavio je Haggard u petak navečer za lokalnu KUSA TV, sjedeći u automobilu sa suprugom.

Na pitanje je li imao spolne odnose s Jonesom, kratko je odgovorio "ne, nisam" i dodao kako je tražio muškarce u hotelima u Denveru radi "masaže". Odsjedao je u brojnim hotelima u Denveru, gdje je odlazio kako bi pisao, kazao je pastor.

Evangelici su rekli kako mole za Haggarda, ali i priznali da je to za njih veliki udarac.

- To je udarac za Nacionalni evangelički savez (NAE), značajnu organizaciju za nas. Oduvijek smo nastojali postići visoke standarde ponašanja crkvenih velikodostojnika, izjavio je za TV mrežu CBS Gary Ledbetter, glasnogovornik Baptističke konvencije južnog Teksasa iz Dallasa, crkve članice NAE.

Brojni evangelici u Colorado Springsu, središtu evangeličkog pokreta, izrazili su nevjericu u optužbe na račun njihovog omiljenog pastora, posebno zbog činjenice da je afera otkrivena nekoliko dana prije kongresnih izbora.

Magazin "Harper's" je izvijestio kako je Haggard redovito savjetovao Bijelu kuću, no zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Tony Fratto opovrgnuo je te navode, kazavši kako je Haggard bio samo na nekoliko sastanaka s evangeličkim čelnicima u Bijeloj kući.


- On nije tjedno sudjelovao na tim sastancima. Vjerujem da je u Bijeloj kući bio jednom ili dva puta, rekao je Fratto kako prenosi MSNBC televizija.

Pastor Haggard, otac petero djece, poznat je kao gorljivi protivnik istospolnih brakova. Nakon što je država Massachusetts 2004. legalizirala homoseksualne brakove, on je počeo organizirati protukampanju u drugim saveznim državama, a 2005. je zajedno s kršćanskom udrugom "Obitelj u središtu" objavio planove da u Coloradu organizira glasanje o zabrani gay brakova.

Mike Jones je izjavio kako je pravi Haggardov identitet saznao prije četiri mjeseca kada ga je vidio na televiziji te da se na istup u javnosti odlučio kad je saznao da se Haggard i njegova crkva u predizbornoj kampanji protive gay brakovima. 

- Morao sam razotrkiti tu hipokriziju. On je u poziciji da utječe na milijune sljedbenika i on propovijeda protiv gay brakova. A svima iza leđa radi ono protiv čega propovijeda, rekao je Jones.

Bijeli evangelici dio su izborne baze Republikanske stranke, čiji je visoki odziv na izbore 2004. znatno pridonio pobjedi predsjednika Georgea W. Busha kao i osvajanju većine u oba doma Kongresa. 

Ove se godine i prije izbijanja afere s Haggardom, predviđao njihov znatno slabiji izlazak na birališta zbog razočaranja s više korupcijskih i seks skandala republikanskih zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene