Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski ministar gospodarstva i financija Michel Sapin izjavio je u utorak da neće biti "Europe u dvije brzine" koja bi isključila neke zemlje članice, nastojeći umanjiti zabrinutost rubnih zemalja zbog projekta EU-a 'a la carte'.


"Svakako nije riječ o Europi u dvije brzine u kojoj bi velike zemlje napredovale brže a 'malene' sporije. Napose nije riječ o tome da se nekog isključuje", rekao je pred novinarima u prigodi posjeta Lisabonu.

Vezani članci Rat u Ukrajini Obrana od brutalnog ruskog agresora: Vijeće Europe odobrilo milijardu eura za nabavu streljiva za Ukrajinu Nesretna zaposlenica I prema ovoj smo ljestvici na dnu: Pogledajte koliko po satu zarađuju Hrvati, a koliko ostali građani EU-a

Ministar je dao izjavu dan nakon mini summita blizu Pariza na kojemu su sudjelovali francuski, njemački, španjolski i talijanski čelnik koji su se zauzeli za Europu u više brzina koja bi nekim zemljama EU-a omogućila da napreduju brže od drugih.

"Sve zemlje koje bi htjele biti dio tog naprednog vrha Europe moći će to učiniti. Siguran sam da će i Portugal biti u prvom redu europskih zemalja koje su kadre sučeliti se s današnjim izazovima", istaknuo je Sapin.

"Portugal će uvijek biti u prvom krugu europskih zemalja. Nije u pitanju veličina zemlje ni godina ulaska u EU, nego je to pitanje volje i zalaganja", istaknuo je.

"Sve zemlje koje su voljne i odlučne da brže napreduju, moraju moći učiniti to zajedno", zaključio je ministar dodajući da "ni Francuska, ni Portugal nemaju prave budućnosti izvan Europe".

Njegov portugalski kolega Mario Centeno bio je sumnjičav u vezi s tim projektom koji bi trebao osnažiti EU nakon Brexita i migrantske krize.

"Ne vjerujemo u Europu u dvije brzine. Vjerujemo u jedinstvenu Europu koja se gradi potrebnom brzinom i u kojoj neke zemlje mogu bliže surađivati na nekim poljima", kazao je nakon razgovora s francuskim ministrom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju