Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lansiran satelit Omid

Pariz, London i Washington zabrinuti zbog lansiranja satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija i Francuska izrazile su zabrinutost zbog lansiranja u orbitu prvog iranskog satelita domaće proizvodnje, jer se boje da bi primijenjene tehnologije Iranu mogle poslužiti i za razvoj oružja, prenosi agencija AFP.

'Još moramo tehnički analizirati iransko lansiranje', rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova u Londonu i odbila dati drugi komentar. Dodala je da je 'zabrinutost zbog Irana velika jer Iran ne poštuje pet rezolucija koje je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo o iranskom balističkom i nuklearnom programu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

'Zabrinjava nas lansiranje tog satelita' jer je 'tehnologija vrlo slična balističkim kapacitetima', rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova. 

>> VIDEO: Iran lansirao prvi domaći satelit

Iran je objavio da je u ponedjeljak navečer u orbitu lansirao svoj prvi satelit raketom Safir-2. Taj satelit, nazvan Omid ('nada'), stopostotne je domaće proizvodnje i dizajniran je za istraživanje i telekomunikacije, a lansiran je u povodu 30. obljetnice Islamske revolucije. Zapad strahuje da bi Iran razvojem svemirskog programa mogao ojačati svoje vojne kapacitete.

SAD zabrinut zbog iranskog lansiranja satelita

SAD je izrazivši zabrinutost zbog lansiranja prvog iranskog satelita, istaknuo kako Teheran time krši rezoluciju UN-a koja mu priječi razvoj tehnologije balističkih projektila te je najavio da će upotrijebiti 'sve elemente' svoje moći kako bi Iran postao odgovoran član međunarodne zajednice.

'To je razlog za našu veliku zabrinutost. Razvoj svemirske letjelice, koja može postaviti satelit u orbitu, može voditi razvoju sustava balističkih projektila', rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood na brifingu za novinare.

Napomenuo je da rezolucija 1718 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Iranu sudjelovanje u postupcima vezanim za balističke projektile. Američka će administracija primijeniti 'sve elemente svoje nacionalne moći na Iran kako bi postao odgovoran član međunarodne zajednice', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs pošto je Iran lansirao prvi satelit. 'Ta akcija nas ne uvjerava da Iran djeluje odgovorno u promicanju stabilnosti i sigurnosti u regiji', naglasio je Gibbs. 

Iran stvarna i sve veća prijetnja

Iranski napori u 'razvoju balističkih projektila, nastavak tajnoga nuklearnog programa ili prijetnje Izraelu te pokroviteljstvo nad terorizmom izvor su stalne zabrinutosti ove vlade', rekao je Gibbs. Iranska satelitska tehnologija može poslužiti za razvoj balističkih projektila, koji pak mogu nositi nuklearno oružje na velike udaljenosti, upozoreno je iz američkog ministarstva obrane.

'Današnji događaj uzrok je zabrinutosti ne samo u SAD-u već i u Europi, diljem Bliskog istoka, a vjerujem i diljem svijeta', izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Iran je, drži on, 'stvarna i sve veća prijetnja'. Neimenovani dužnosnik američke državne sigurnosti ocijenio je da satelitska tehologija primijenjena u lansiranju vjerojatno nije 'najsuvremenija', ali je za Irance važan jer je simboličan korak naprijed, prenosi ABC News.

Namjena iranskog satelita nije još jasna, a SAD nastoji više doznati o tome, dodao je. Napomenuo je da je satelit postavljen u nisku orbitu te da neki sateliti u njoj ostaju kratko vrijeme. 'Ovaj bi mogao ući u tu skupinu', kazao je dužnosnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene