Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski policijski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da se vrši istraga o Mohammadovu putu koja je usredotočeno na to je li on putovao s nekim i ako je s kim.


Jedan od pariških napadača samoubojica možda je imao sudionika sa sobom dok je putovao preko Balkana prema zapadnoj Europi nakon što je ušao u Grčku pretvarajući se da je sirijski izbjeglica, kažu protuobavještajni i policijski izvori.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Novi napad u Francuskoj: U Lyonu pred crkvom ranjen pravoslavni svećenik, uhićena jedna osoba Teroristički napad u Nici - 1 Uhićen muškarac povezan s terorističkim napadom u Nici. Na drugom kraju zemlje ustrijeljen muškarac koji je prolaznicima prijetio pištoljem

Napadač je isto tako možda stigao u Pariz brže i lakše nego što je očekivao jer su azilanti požurili preko nekih nacionalnih granica u jeku migracijske krize u Europi kako bi izbjegli uska grla nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice, ironično među ostalim i da bi spriječila ulazak mogućim militantima.

Muškarac koji se raznio u blizini stadiona Stade de France u napadima u petak u kojima je ubijeno 129 ljudi identificiran je preko sirijske putovnice nađene kod njegova tijela kao 25-godišnji Ahmad al-Mohammad iz grada Idliba na sjeverozapadu Sirije.

Putovnica je možda lažna ili ukradena ali je njezin vlasnik registriran pri dolasku čamcem zajedno s još 198 izbjeglica iz Turske 3. listopada na Leros, mali grčki otok, a nakon napuštanja Grčke registriran je poslije nekoliko dana i u Hrvatskoj.

Francuske vlasti kažu da otisci prstiju napadača koji se raznio odgovaraju onima muškarca koji se iskrcao na Leros.

Grčki dužnosnici su rekli u nedjelju kako je izgledalo da Mohammad ne putuje ni s kim određenim unatoč tomu što je došao s drugima. Ali protuobavještajni izvor iz Makedonije, jedne od zemalja kroz koju je prošao, govori o "velikoj istrazi na Balkanu o ruti dvojice terorista".

MOZAK NAPADA U PARIZU S osmjehom na licu masakrirane je vukao do masovne grobnice

Izvor koji je odbio da mu se navede ime, naveo je Reutersu da Makedonija koordinira svoje akcije s Grčkom i da je suradnik bio s Mohammadom do vremena kada su kupili karte za trajekt koji ih je odveo u Pirej na grčkom kopnu.

"Četvrtoga listopada, jedan za drugim, kupili su karte za trajekt za 51.50 eura i stigli su u Pirej u 23,10 sati 5. listopada trajektom Diagoras", rekao je izvor.

Vlasnik putničke agencije Kastis na Lerosu, 42-godišnji Dimitris Kastis, sjeća se da je prodao karte Mohammadu i muškarcu koji je bio s njim.

"Nije rekao ili učinio ništa što bi privuklo moju pozornost", rekao je Kastis dodajući da je platio gotovinom. Kazao je kako je muškarac koji je putovao s njim imao slično prezime.

Grčki mediji objavili su fotografiju karte drugoga muškarca prema kojoj je njegovo prezime al-Mahmod, a prvo slovo njegova imena M.

Kastis je rekao da je prepoznao ovo kao ime koje je drugi muškarac dao kada je kupovao kartu.

Vrši se istraga o Mohammadovu putu

Hrvatski policijski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, je isto tako rekao Reutersu da se vrši istraga o Mohammadovu putu koje je usredotočeno na to je li on putovao s nekim i ako jeste s kim.

Na Lerosu je Mohammad registriran kako to traže propisi Europske unije, a njegovi otisci prstiju pohranjeni u europsku datoteku poznatu kao Eurodac. Budući je njegova putovnica izgledala autentično i nije imao policijski dosje dobio je dozvolu ostati u Grčkoj šest mjeseci.

Prema dozvoli on nije smio napuštati grad Korint za cijelo to vrijeme bez da obavijesti policiju. Međutim, za nekoliko dana Mohammad je otišao u najmanju ruku do Hrvatske.

DRAMA U PARIZU Policija u lovu na 'mastermind' napada! Odjekuju eksplozije, stižu dojave o mrtvima

Protuobavještajni izvor u Makedoniji kaže da je Mohammad još uvijek putovao s pratiocem dva dana nakon što je stigao u Pirej. Registrirali su se skupa u izbjegličkom logoru u dvorištu stare tvornice duhana u srbijanskom gradu Preševu, mada srbijanski dužnosnici ne spominju suradnika.

Mohamamd je potom otišao u Hrvatsku, vlakom ili autobusom i registriran je 8. listopada u Opatovcu, u migrantskom centru.

Reuters nije mogao utvrditi kojim putom je Mohammad krenuo nakon toga i je li bilo tko bio s njim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook