Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mozak terorističkih napada

Tko je čovjek zbog kojeg je Pariz na nogama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz dana u dan sve više detalja o tome tko su ljudi koji stoje iza terorističkog napada u Parizu izlazi na vidjelo. Najpotresniji su možda oni koje iznose članovi njihovih obitelji.

Mozak operacije u Parizu, tvrde nadležni, je Abdelhamid Abaaoud (27), porijeklom trgovca iz Maroka. Islamskoj državi priključio se u Siriji gdje je 2013. i snimljen kako vozi automobili koji za sobom vuče tijela masakriranih i ubijenih do masovne grobnice. Poznato je da je u terorističku skupinu uveo i svojeg mlađeg brata starog samo 13 godina.

Njegova je obitelj objavila kako je Abdelhamid mrtav, no to se pokazalo krivom informacijom. Dobro je poznat belgijskoj policiji koja ga je proglasila vođom terorističke ćelije u toj zemlji poznatoj pod imenom Verviers, a koja je razbijena u siječnju ove godine. Abaaoud je osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora.

Njegov otac Omar kaže kako se obitelj srami zbog Abdelhamida koji je uništio i njihove živote. omar je prije 40 godina došao u Belgiju i kaže kako njegova obitelj tamo ima dobar život.

U pariškom kafiću ubijeno 11 prijatelja, OVU je djevojku spasio heroj


'Abdelhamid je bio dobro dijete i postao je dobar trgovac. Svaki dan pitam se zašto se odlučio prikloniti teroristima. Nemam odgovor', kazao je Omar a prenosi Independent.
Policija smatra da je Abaaoud organizirao i napad, koji je na kraju spriječen, na vlak Amsterdam-Pariz kao i nekoliko oružanih pljački. Francuski džihadist koji je uhićen nakon što se vratio iz Sirije navodno je kazao policiji kako im je Abaaoud naredio da izvedu napad na Bataclan.

Druga osoba za kojom traga francuska policija je Salah Abdeslam, 26-godišnjak rođen u Bruxellesu, deveti terorist koji je izveo napade u petak navečer i jedini koji je uspio preživjeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Maroku Prije mjesec dana uhićen brat organizatora pariških napada Slika nije dostupna Identificiran je KONAČNO I SLUŽBENO POTVRĐENO Ubijen glavni organizator napada

SNIMKA KOJA JE POTRESLA SVIJET Otkrio kako je spasio trudnicu koja je visjela s prozora

Salah Abdeslam je brat Brahima Abdeslama, jednog od kamikaza koji je izveo napad u petak u Parizu. U početku se sumnjalo da je Salah uspio pobjeći u Španjolsku, potom je zbog njega izveden niz racija u Bruxellesu, a sada se, možda, steže obruč oko njega u Parizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene